De brandweer haalt het water weg in het verzorgingstehuis in Veldhoven
NOS NieuwsAangepast

Wateroverlast door regen in delen Nederland, ook problemen over de grens

Verschillende delen van Nederland kampten gisteravond en vannacht met wateroverlast door overvloedige regenval. Onder meer in de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Limburg waren er problemen. Het KNMI had voor meerdere provincies code geel afgekondigd.

In Veldhoven in Noord-Brabant liep de begane grond van een verzorgingstehuis onder. Ook een liftschacht liep vol met water. De bewoners hoefden niet geëvacueerd te worden, de brandweer heeft het water weggepompt. Omroep Brabant meldt dat buiten bij het hoofdkantoor van chipmachinefabrikant ASML ook veel water stond.

In Eindhoven regende en onweerde het rond 05.00 uur flink waardoor ook daar straten onderliepen. In de wijk Meerhoven viel een boom om.

Nat hardcore-festival

Gisteravond regende het ook al hard in delen van Noord-Brabant. Dat leidde dat tot problemen op het festivalterrein van hardcore-feest Dominator in Eersel. Het terrein liep snel onder water.

Op de festivalcamping stond het water hoog:

Wateroverlast in Brabant: straten en festivalcamping ondergelopen

In Limburg, op de N276 bij Sittard, werd gisteravond een ondergelopen weg tijdelijk in beide richtingen afgesloten. Verderop in de stad liepen straten en een tunneltje onder. De brandweer pompt het water weg. Ook in Geleen kwamen straten onder water te staan.

Vanwege de zware regenval van gisteren is tussen Sittard en Lutterade een deel van het spoor verzakt, meldt spoorbeheerder ProRail. Daardoor rijden daar vandaag minder treinen.

In Gelderland was er vooral in Geldermalsen wateroverlast. Straten en een industrieterrein stonden blank. Omroep Gelderland meldde dat door blikseminslag delen van Groesbeek zonder internet en tv kwamen te zitten. De bliksem trof een glasvezelcentrale.

België en Frankrijk

Over de grens in België viel er ook veel regen, met name in Belgisch-Limburg. Drie bezoekers van een dance-event in Maaseik raakten gewond door een omgevallen overkapping.

In het noordoosten van Frankrijk in het departement Haute-Marne stond het water op sommige plekken een meter hoog. Acht mensen werden onderkoeld naar het ziekenhuis gebracht. De Franse weerdienst zegt dat er tien keer zo veel regen per uur viel als gebruikelijk is bij onweersbuien in deze periode van het jaar.

Ook vandaag worden weer stevige (onweers)buien verwacht, meldt het KNMI. Voor het oosten van het land (Overijssel, Gelderland, Drenthe en Groningen) geldt code geel.

Code geel geldt in Overijssel en Gelderland vanaf 10.00 uur. Voor Drenthe en Groningen gaat de waarschuwing om 12.00 uur in. Om 20.00 uur wordt de waarschuwing weer ingetrokken, verwacht het KNMI.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl