Onlusten in Bangladesh
NOS NieuwsAangepast

Tientallen doden bij studentenprotesten in Bangladesh, internet platgelegd

De aanhoudende onrust in Bangladesh heeft deze week al aan tientallen mensen het leven gekost. Verschillende media melden dat er gisteren negentien personen zijn omgekomen, waarmee het dodental van een week van protesten nu rond de veertig ligt. Honderden mensen raakten gewond.

Protesten tegen een omstreden quotumsysteem voor ambtenaren ontwrichten het land. Betogers probeerden gisteren het verkeer door heel het land lam te leggen, wat tot bloedige confrontaties met de politie leidde. De met bamboestokken bewapende betogers staken voertuigen en politieposten in brand. Agenten probeerden met traangas en rubberkogels de menigte uiteen te drijven.

Demonstranten vielen ook het hoofdkantoor van de nationale televisiezender aan, waar brand uitbrak in de receptie en voertuigen in vlammen opgingen. In reactie op de onlusten is het internet in het land platgelegd.

Voorgetrokken bij overheidsbanen

De betogers eisen een einde aan het systeem waarbij bijna een derde van de overheidsbanen naar nakomelingen gaat van mensen die in 1971 streden voor onafhankelijkheid van het land. Die regeling werd in 2018 al afgeschaft, maar het hooggerechtshof draaide dat recentelijk terug. Vanwege de hoge jongerenwerkloosheid leidde dat tot onrust.

Protesten tegen dat besluit leidden afgelopen maandag tot geweld tussen de studenten en agenten. Sindsdien is de situatie alleen maar verslechterd. Met negentien gemelde doden was gisteren de bloedigste dag van protesten tot nu toe.

De regering van premier Sheikh Hasina zegt de betogers te willen spreken, maar die wijzen dat af. "Gesprekken en schieten op betogers gaan niet samen", zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters. "We kunnen niet over de doden stappen om in gesprek te gaan."

Justitieminister Huq benadrukt dat de regering protest heeft aangetekend tegen het vonnis en ervan uitgaat dat de quota's alsnog geschrapt zullen worden. Dat beroep staat gepland voor 7 augustus, maar de regering hoopt dat het hooggerechtshof eerder uitspraak wil doen om verder geweld te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl