Hoogste staat van paraatheid in Bangladesh vanwege studentenprotest
In Bangladesh is voor het hele land de hoogste staat van paraatheid afgekondigd vanwege de gewelddadige botsingen tussen studenten en de politie.
In de hoofdstad Dhaka bestormden studenten en sympathisanten het gebouw van de staatstelevisie, richtten daar vernielingen aan en stichtten op meerdere plekken brand. Het ministerie van Informatie zegt tegen de BBC dat de medewerkers het pand hebben verlaten en dat de uitzendingen zijn gestopt.
"De situatie was zo beroerd dat we wel moesten vertrekken", zei een journalist van de zender tegen de Britse omroep. "Sommige collega's zaten binnen vast. Ik weet niet hoe het met hen is afgelopen."
Verdeling van overheidsbanen
De studenten keren zich tegen het voortrekken bij de verdeling van overheidsbanen aan families van veteranen die in de onafhankelijkheidsoorlog van 1971 hebben gestreden. 30 procent van de banen bij de overheid is nu in handen van die families. Dat steekt, omdat vooral veel jonge Bengalen werkloos zijn.
De protesten tegen de regeling duren al weken, maar sinds maandag gaan ze met geweld gepaard. Sindsdien zijn zeker negentien mensen omgekomen, van wie alleen vandaag al dertien.
Premier Sheikh Hasina riep gisteravond op de tv op tot kalmte. Ook werd het internet platgelegd, maar de oproep en de maatregel hadden vandaag geen effect. Duizenden met stokken en stenen bewapende studenten staken auto's, politiebureaus en andere gebouwen in brand. De politie probeerde hen met traangas en rubberkogels uiteen te drijven.
De regering zegt dat ze met de studenten in gesprek wil. De studenten wijzen dat af, ze vinden dat de regering dat eerder had moeten doen. "Praten en het vuur op ons openen gaan niet samen", zeggen ze.