In samenwerking met
L1 Nieuws
NOS Nieuws

Fiets van allereerste Nederlandse olympische atleet is terug in Limburg 

De fiets waarmee de Nederlandse wielrenner Mathieu Cordang in 1900 op de olympische baan in Parijs reed, is na al die jaren in het bezit van zijn nabestaanden in Limburg. De loodzware fiets rijdt nog prima, zeggen de familieleden tegen L1 Nieuws.

Kleinzoon Stan Cordang kan zijn geluk niet op. Samen met zijn schoonbroer Lammert Visscher dook hij in de bijzondere geschiedenis van zijn opa.

Bekijk hier de olympische fiets van Mathieu Cordang:

Olympische fiets van Mathieu Cordang na een eeuw teruggevonden: ' Niet te beschrijven, hoe blij ik was'

De zoektocht naar de meer dan 120 jaar oude fiets begon jaren geleden met een zwart-witfoto. De nabestaanden klopten vervolgens aan bij experts. "Een verzamelaar van oude fietsen wist dat ik op zoek was naar een exemplaar uit die tijd", vertelt kleinzoon Stan Cordang. Die verzamelaar vond zo'n tweewieler. "Toen ik de fiets goed bekeek, leek hij wel heel erg op de fiets van mijn opa. Na veel praten wilde hij de fiets wel aan ons afstaan."

Stan Cordang is wedstrijdcommissaris bij wielerbond KNWU en heeft daardoor korte lijntjes met de internationale wielerbond UCI. Hij kon dus bij registratienummers van alle fietsen waarmee records zijn gereden. Het leek te mooi om waar te zijn, maar in de papieren zag hij dat het serienummer van de fiets overeenkwam met dat op de wedstrijdformulieren. "Het nummer klopt, dus dit is de fiets van mijn opa", zegt hij.

De antieke tweewieler doet het nog prima, zegt Visscher, die de fiets op de wielerbaan in Venlo een paar rondes lang heeft uitgeprobeerd. "Alleen het idee al, deze fiets van Mathieu Cordang, die hij op de Olympische Spelen heeft bereden. Dat is een geweldig gevoel."

De fiets weegt 16 kilo, is gemaakt van staal en heeft geen versnellingen of remmen. "En toch rijdt hij heel erg goed. Als-ie eenmaal op snelheid is, loopt hij lekker."

Advertentie via Ster.nl