Zwemster Van Rouwendaal kritisch op stroming in Seine: 'Echt niet te doen'
Sharon van Rouwendaal houdt er rekening mee dat het openwaterzwemmen tijdens de Olympische Spelen toch niet plaatsvindt in de Seine. Niet de vervuiling van de rivier die de Franse hoofdstad doorkruist, maar de sterke stroming maakt het racen op die locatie volgens haar onmogelijk.
Waar wereldzwembond World Aquatics een maximale stroming van 0,5 meter per seconde toestaat, is dat volgens de olympisch kampioene van Rio 2016 in de Seine 1,2 meter per seconde. "Onder zulke omstandigheden kom je als zwemster tegen de stroom in gewoon niet vooruit", aldus Van Rouwendaal, de regerend wereldkampioene op de tien kilometer.
'Niet te doen'
In Maagdenburg, waar ze traint onder leiding van Bernd Berkhahn, zwom ze bij wijze van test recent in de rivier de Elbe bij een stroming van 0,7 meter per seconde. "Over een stuk waar ik heen 45 minuten over deed, was ik terug maar 2 minuten kwijt. Dat was echt niet te doen."
Ook haar teamgenoot Florian Wellbrock kwam in de Elbe nauwelijks vooruit. "Zwemmen lukte hem alleen met een extreem korte slag", aldus Van Rouwendaal. De Duitser won tijdens de uitgestelde Zomerspelen van Tokio goud op het onderdeel open water.
"Wanneer de stroming meer dan twee keer zo sterk is als toegestaan, zal er niet in de Seine worden gezwommen", verwacht Van Rouwendaal. De 30-jarige zwemster spreekt de hoop uit dat het Internationaal Olympisch Comité kiest voor het plan B en de wedstrijd verplaatst naar de olympische roeibaan.
Antibiotica of cola
Houdt het IOC voet bij stuk, dan moet Van Rouwendaal als gevolg van de extreme vervuiling van het water van de Seine tijdig gezondheidsmaatregelen treffen. De bondsarts van zwembond KNZB schrijft haar in dat geval daags voor de race antibiotica voor om te voorkomen dat ze bij de laatste training ziek wordt en om die reden tijdens de wedstrijd niet kan starten.
Waar openwaterzwemmers normaliter na afloop van hun race cola drinken omdat dat de bacteriën zou doden die als gevolg van het doorslikken van water in hun maag belanden, moet Van Rouwendaal aan de voorkant drastische maatregelen treffen.
"Het vervelende is dat ik vaak maagkrampen krijg van het slikken van antibiotica. Maar ik heb nu eenmaal geen keuze. Niet van start gaan is nu eenmaal geen optie. Dit wordt mijn laatste olympische wedstrijd en daar wil ik koste wat kost starten en een medaille behalen."