Lionel Messi op de Copa America
NOS Voetbal

'Rampzalig' gras, geweld en Shakira: veel kritiek op Copa América in VS, generale voor WK

Voetballers en bondscoaches zijn zwaar ontevreden over de omstandigheden tijdens de Copa América, dat plaatsvindt in de Verenigde Staten en wordt gezien als generale repetitie voor het WK. Over twee jaar organiseren de VS, Mexico en Canada het mondiale eindtoernooi.

Ondermaatse beveiliging leidde afgelopen woensdag tot een geweldsuitbarsting na de halve finale tussen Uruguay en Colombia, velden op trainingslocaties en in stadions zijn slecht bespeelbaar en door het plan de rust tijdens de finale te verlengen stapelt de kritiek zich nog verder op.

"Rampzalig, het leek op een springplank", zei de Argentijnse keeper Emiliano Martinez over een van de velden. "Ongeschikt voor topvoetbal", voegde zijn bondscoach Lionel Scaloni toe.

Komende nacht spelen de Argentijnen de finale tegen Colombia in het Hard Rock Stadium in Miami.

Net als tien (van de veertien) andere speellocaties is het stadion in Miami normaliter de thuishaven van een American Footballteam. In veel van die stadions ligt kunstgras. Voor de Copa América zijn die vervangen of is er natuurgras overheen gelegd, maar zonder goede ondergrond liggen de grasmatten los.

Ook op het WK wordt over twee jaar in elf stadions van NFL-teams gevoetbald.

Emiliano Martinez

Marcelo Bielsa, bondscoach van Uruguay, zegt dat er wordt "gelogen over de kwaliteit van de velden". Hij zegt bewijs te hebben verzameld van de erbarmelijke velden en eist excuses.

Bielsa richt zijn pijlen op de organisatie, die alle kritiek tegenspreekt. "Ze kunnen niet blijven volhouden dat de velden perfect zijn. Iedereen kan zien dat het niet goed is. Maar ze blijven doen alsof ik lieg, alsof Vinicius Jr. het verkeerd ziet, alsof Scaloni niet weet waar hij over praat."

De verhoudingen tussen Bielsa en de Conmebol stonden al op scherp. Hij nam het op voor zijn spelers na de vechtpartij met supporters in het stadion en werd, net als eerder collega's Scaloni en Ricardo Gareca van Chili, voor een duel geschorst omdat zijn ploeg te laat op het veld verscheen.

Wachten op Shakira

De coaches werden geschorst omdat zij bewust zouden hebben vertraagd en hun ploeg langer in de kleedkamer wilden houden voor extra instructies of om spelers langer te laten rusten.

Des te saillanter is het geplande optreden van Shakira tijdens de finale van komende nacht. Het wordt de eerste keer dat in de pauze van de Copa América-finale een artiest optreedt.

Shakira komt dan op voor een Super Bowl-achtige half time show, met de op- en afbouw van podia duurt de rust mogelijk een half uur.

Shakira in 2020 tijdens de Super Bowl half time show, ook in Miami

"Wat betreft die show, ik hoop dat iedereen ervan zal genieten. Shakira is een geweldige artiest", zei Néstor Lorenzo, bondscoach van finalist Colombia zaterdag op een persconferentie. "Maar ik vind dat de pauze maximaal vijftien minuten mag duren, net als bij andere wedstrijden. Dat zijn de regels."

Ook Lorenzo werd tijdens dit toernooi beboet, omdat zijn spelers een minuut te laat op het veld verschenen voor de tweede helft. "Nu is er een show van minimaal twintig minuten. Dat kan een impact op de spelers hebben. Ze kunnen flink afkoelen, terwijl ze in de tweede helft weer moeten presteren."

Hoop op positieve afloop

Scaloni zei in aanloop naar de finale vooral te hopen op een positieve afsluiting. "Ik hoop met heel mijn hart dat het een feest kan worden. Los van het toernooi winnen, zou het voor iedereen fijn zijn als het goed afloopt."

Bondscoach Lionel Scaloni en naamgenoot Messi

De bondscoach van wereldkampioen Argentinië nam het op voor de spelers van Uruguay, die slaags raakten met publiek na de verloren halve finale. "Natuurlijk vragen we de spelers om het goede voorbeeld te geven. Maar als zoiets gebeurt, zal niemand op een andere manier handelen. Ik hoop dat het niet meer voorkomt, familieleden in een knokpartij zien moet je wanhopig doen voelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl