Colombia klopt Uruguay en is finalist Copa América, spits Núñez vecht op tribune

Colombia heeft de finale van de Copa América bereikt. De ploeg van bondscoach Néstor Lorenzo trok als tiental tegen Uruguay een 1-0 voorsprong over de streep. Colombia neemt het in de finale van zondag op tegen titelverdediger Argentinië.

Lerma zorgde in het Amerikaanse Charlotte in de 39e minuut voor het enige doelpunt. De assist was van James Rodríguez, zijn zesde van het toernooi. Daarmee neemt de Colombiaan het record over van Lionel Messi, zijn tegenstander in de finale die ooit tot vijf assists in één Copa América kwam.

Bij Uruguay kwamen vooral Darwin Núñez en Luis Suárez dicht bij een doelpunt. Núñez miste al vroeg drie grote kansen. Suárez raakte als invaller de paal in de tweede helft. Door een tweede gele kaart voor Daniel Muñoz de hele tweede helft met een man minder spelen.

Colombia bleef voor het 28e duel op rij ongeslagen. Dat is een nationaal record. In 2001 won het land voor de eerste en tot dusver laatste keer de Copa América.

Vechtpartij

Na het duel zijn twee forse vechtpartijen ontstaan. De Uruguayaanse spelers Núñez en Ronald Araújo zochten na de 1-0-nederlaag de Colombiaanse fans op de tribunes op en deelden rake klappen uit. Op het veld zochten spelers en staf van de twee ploegen met elkaar de confrontatie.

De vechtpartij tussen met name Liverpool-aanvaller Núñez en de supporters duurde minuten, totdat beveiligingspersoneel ingreep. Volgens Uruguay-aanvoerder José María Giménez zochten de spelers de confrontatie om hun families te beschermen.

"Het was een ramp. Er was geen politie en we moesten onze gezinnen verdedigen. Er waren pasgeboren baby's. Dit is de schuld van twee of drie mensen die een paar drankjes te veel op hadden en niet weten hoe ze moeten drinken", zei de verdediger in een eerste reactie.