Bielsa op een persconferentie van de Uruguayaanse ploeg
NOS Voetbal

Bondscoach Uruguay verdedigt ploeg na vechtpartij tegen Colombia: 'Dit is een heksenjacht'

Bondscoach van Uruguay Marcelo Bielsa vindt dat de organisatie van de Copa América verantwoordelijk is voor de grote vechtpartij na de door Colombia gewonnen halve finale van afgelopen woensdag in Charlotte in de Verenigde Staten. "De straffen moeten niet voor de voetballers zijn, maar voor degenen die hen dwongen om zich zo te gedragen", zegt Bielsa. "Dit is een heksenjacht, dat is jammer."

Na de wedstrijd, die Colombia met 1-0 won van Uruguay, braken op de tribunes en op het veld gevechten uit. Enkele spelers, onder wie Liverpool-aanvaller Darwin Nunez, klommen op de tribune en gingen fans te lijf.

De Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol doet onderzoek naar het geweld. Bielsa vindt dat zijn ploeg geen enkele blaam treft, omdat de organisatie er niet in geslaagd zou zijn om de veiligheid van de families van de spelers te garanderen.

'Hadden geen keus'

"De spelers reageerden zoals ieder mens zou hebben gedaan", zei Bielsa. "Als je ziet dat je vrouw, moeder, zus of baby wordt aangevallen en niemand helpt, wat moeten ze dan doen? En gaan ze dan de mensen straffen die hen kwamen verdedigen?"

"Niemand wilde een gewelddadige reactie zien. Maar het eerste waar we naar moeten kijken, is wat de reactie heeft uitgelokt. Eventuele sancties zouden niet voor de voetballers moeten zijn, maar voor degenen die hen dwongen om te handelen zoals ze deden. Ze hadden geen keus."

Uruguay speelt zaterdagavond de troostfinale van de Copa América tegen Canada op het in de Verenigde Staten gehouden toernooi. De finale wordt zondag gespeeld tussen Argentinië en Colombia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl