Alcaraz ontvangt de trofee uit handen van prinses Kate
NOS Sport

Alcaraz leeft zijn droom met iconische dubbel: 'Maar nog geen kampioen zoals Djokovic'

Carlos Alcaraz schreef zondagmiddag het tennistoernooi Wimbledon voor het tweede opeenvolgende jaar op zijn naam. De pas 21-jarige Spanjaard reageerde op zijn kenmerkende manier op dit succes: ietwat verlegen en vooral heel erg bescheiden.

"Het is een droom voor mij om deze trofee te winnen. Toen ik twaalf was zei ik al dat Wimbledon, het mooiste toernooi met de mooiste trofee, winnen mijn droom was en dat heb ik nu bereikt", was zijn eerste reactie. "Maar ik wil door blijven gaan."

Nog geen kampioen

Extra bijzonder is dat Alcaraz in hetzelfde jaar Roland Garros en Wimbledon won, een iconische double in het tennis. Na Rod Laver, Björn Borg, Rafael Nadal, Roger Federer en Novak Djokovic is hij pas de zesde man ooit met die prestatie.

"Het is prachtig voor mij om in zo'n rijtje genoemd te worden met mensen zoals Novak", reageerde Alcaraz beduusd. "Maar ik beschouw mezelf nog niet als een kampioen zoals zij, ik moet door blijven gaan met mijn eigen reis." Het publiek, bij wie Alcaraz het hele toernooi al niets fout kon doen, was het daar hoorbaar mee oneens. Zij beschouwen de Spanjaard wel degelijk als één van de grote kampioenen.

Het spel van Alcaraz in de finale onderschreef dat ook. Hij kwam slechts één keer in de problemen: toen hij drie matchpoints weggaf in dezelfde game.

"Dat was moeilijk", erkende Alcaraz. "Ik probeerde gewoon kalm en positief te blijven tegen zo'n ongelofelijke strijder als Novak en gelukkig speelde ik een goede tiebreak."

Djokovic toonde zich op zijn beurt eveneens sportief. De tennisser die meer grandslams won dan iedere andere man ooit, bleef ook een waardig verliezer met gevoel voor humor.

Voordat Djokovic aan het woord kwam, had de interviewster Annabel Croft nietsvermoedend gesproken over Alcaraz als een 'hot talent', waar het publiek een dubbelzinnige opmerking in hoorde. Djokovic reageerde luchtig: "Dat wilde ik ook zeggen, dat Carlos erg hot was vandaag ja."

Daarna ging de lofrede op zijn Spaanse tegenstander nog even door. "Carlos speelde geweldig, compleet tennis vandaag. Hij had het allemaal. Ik probeerde hem te pushen maar het mocht niet zo zijn. Hij is absoluut de verdiende winnaar vandaag."

Carlos Alacaraz en Novak Djokovic op Wimbledon

Voetballiefhebber Alcaraz werd ook nog gevraagd naar de finale van het EK voetbal tussen Spanje en Engeland. Die staat voor vanavond om 21.00 uur op het programma.

"Die ga ik zeker kijken", reageerde Alcaraz enthousiast. Om er grappend aan toe te voegen: "Ik heb mijn taak volbracht vandaag, nu mogen de voetballers..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl