NOS Sport

Djokovic plaatst zich voor Wimbledon-finale en gaat op herhaling tegen Alcaraz

Alcaraz en Djokovic plaatsen zich voor Wimbledon-finale: herhaling van vorig jaar

Novak Djokovic heeft zich vrijdag voor de tiende keer in zijn loopbaan geplaatst voor de finale op Wimbledon. De 37-jarige Serviër was in de halve eindstrijd in drie sets (6-4, 7-6 (2), 6-4) te sterk voor de Italiaanse Lorenzo Musetti.

Eerder op de dag verzekerde Carlos Alcaraz zich al van een plek in de finale. De Spaanse titelverdediger won in iets minder dan drie uur van Daniil Medvedev, de mondiale nummer vijf.

Zodoende staat er zondag een herhaling van de finale van vorig jaar op het programma. Ook toen stonden Djokovic en Alcaraz, destijds twintig jaar oud, tegenover elkaar op het Londense gras. Alcaraz won Wimbledon toen voor het eerst in zijn loopbaan en heeft nu drie grandslamtitels op zijn naam staan.

Voor 24-voudig grandslamwinnaar Djokovic is het pas de eerste finale van dit jaar. De Serviër kwakkelde met zijn vorm en trok zich vorige maand met een knieblessure terug van Roland Garros, maar kan nu proberen zijn 25ste grandslamtitel te veroveren.

Droom

In totaal wordt het zijn 37ste grandslamfinale. "Een ongelooflijke reis", aldus Djokovic. "Als kind in Servië droomde ik van deze belangrijkste tennisbaan ter wereld, terwijl de bommen overvlogen."

"Ik probeer ervan te genieten, maar tijdens de wedstrijd moet er gewerkt worden. Ik hoop in de finale op een ander resultaat dan vorig jaar, maar daar zal Carlos anders over denken. Het wordt een mooi gevecht."

Eerste ontmoeting op gras

Djokovic en Musetti, die nimmer zo ver kwam op grandslamniveau, troffen elkaar voor het eerst op gras. Djokovic won vijf van de zes andere duels, zo ook onlangs op Roland Garros in vijf sets.

Lorenzo Musetti tijdens zijn partij tegen Novak Djokovic

In een schitterende rally van 26 slagen kwam de Serviër vandaag in de openingsset op 4-2. Djokovic varieerde veel, had succes aan het net, maar liet op 5-3 wel twee setpunten liggen. Musetti brak hem, maar in de volgende game stuurde Djokovic de Italiaan van het kastje naar de muur.

Fraaie rally's

Ook de tweede set kende enkele fraaie rally's. Musetti toverde herhaaldelijk met zijn racket en kwam op 2-0, maar ook Djokovic liet zich niet onbetuigd. De Serviër retourneerde geweldig, zeker in de zesde game; daarin brak hij de 22-jarige Musetti op love.

De vijftien jaar oudere Djokovic stond dicht bij de baseline en bracht Musetti daarmee in de problemen. Djokovic kreeg op 6-5 één setpoint, maar Musetti dwong alsnog een tiebreak af. Daarin stond de Serviër op, zoals vrijwel steeds op de belangrijke momenten in deze partij.

Djokovic liet op 5-3 drie matchpoints liggen. In de volgende game poetste hij een breekkans weg, alvorens toe te slaan. Na 2 uur en 48 minuten maakte hij een einde aan de partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl