De Nederlandse journalist Derk Sauer is uitgever van de Moscow Times
NOS Nieuws

Rusland zet onafhankelijke krant The Moscow Times op zwarte lijst

Rusland heeft de krant The Moscow Times als "ongewenste organisatie" aangemerkt en op een zwarte lijst gezet. Daardoor is het voor Russische burgers verboden om voor de digitale krant, die door de Nederlandse journalist Derk Sauer wordt uitgegeven, te werken.

Volgens de autoriteiten is de krant "gericht op het in diskrediet brengen van de beslissingen van het leiderschap van de Russische Federatie, wat betreft zowel het buitenlandse als het binnenlandse beleid". Het onafhankelijke nieuwsmedium werd eerder al bestempeld als "buitenlandse agent".

Nu de krant op een zwarte lijst is gezet, riskeren journalisten van The Moscow Times een gevangenisstraf. Ook is het voor lezers strafbaar geworden om artikelen van de krant online te delen.

The Moscow Times is in 1992 door Derk Sauer als Engelstalige krant opgericht. Na de Russische invasie in Oekraïne in 2022 ontvluchtte een groot gedeelte van de redactie het land, uit angst voor vervolging door vergaande censuurwetten. Sindsdien werkt de redactie op afstand in Amsterdam.

Op X schrijft Sauer dat de krant vanuit het buitenland doorgaat met het bedrijven van onafhankelijke journalistiek. "Dat is in Poetins Rusland een misdaad."

Beschuldiging van spionage

Onder de voormalige medewerkers bevinden zich veel prominente journalisten, waaronder Evan Gershkovich. De journalist van de Wall Street Journal zit al meer dan een jaar vast op beschuldiging van spionage. Bewijs daarvoor is niet gegeven.

Onafhankelijke media, mensenrechtenorganisaties en onderwijsinstellingen in Rusland worden sinds de grootschalige invasie vaker als "ongewenste organisatie" bestempeld. Daardoor worden Russische instellingen en organisaties in feite verboden en kritische stemmen monddood gemaakt.

Eind vorige maand maakte Rusland bekend de toegang tot ruim 80 verschillende Europese media, waaronder de NOS, te blokkeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl