Guusje ter Horst
NOS Nieuws

Guusje ter Horst stopt als aanjager bij ministerie VWS vanwege PVV

Oud-minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) heeft besloten te stoppen als bestuurlijk aanjager 'Doe onbeperkt mee'. Hiervoor geeft ze als reden dat Vicky Maeijer (PVV) als staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg verantwoordelijk is voor het onderwerp 'mensen met een beperking'.

Ter Horst zette zich als bestuurlijk aanjager afgelopen anderhalf jaar in voor een samenleving die toegankelijk is voor mensen met een handicap. Ze maakte afgelopen week op LinkedIn bekend dat ze de functie neerlegt. Samenwerken met een PVV-bewindspersoon ziet ze namelijk niet zitten, zei ze vanochtend in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1.

In de rol van bestuurlijk aanjager moet je elkaar volgens Ter Horst kunnen vertrouwen. "En ik dacht: het wordt een moeilijke toestand als dat zou moeten met een vertegenwoordiger van een partij waar ik geen enkele affiniteit mee heb."

Slaande ruzie

Hierbij wijst Ter Horst op de inmiddels niet meer bestaande pagina van Maeijer op de website van de Tweede Kamer. "Daar stonden dingen als de-islamisering, het tegengaan van vluchtelingen, Nexit, Nederland teruggeven aan de Nederlanders. Ik heb daar geen enkele affiniteit mee, en ik kon mij niet voorstellen hoe ik met zo iemand om tafel zou kunnen zitten zonder daar binnen 5 minuten slaande ruzie mee te krijgen."

Op haar besluit om te stoppen heeft Ter Horst naar eigen zeggen vooral begripvolle reacties gehad. "Er waren ook wel mensen die zeiden: ik kan mijn beperking ook niet afleggen. Die vonden dat ik door moest gaan om de bewindspersoon daarvan te overtuigen."

Groot Wassink opgestapt

Ter Horst is niet de eerste die niet wil samenwerken met de PVV. De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) stapte onlangs op als voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten omdat hij weigert samen te werken met een kabinet waar de PVV in zit.

Groot Wassink zei tegen Het Parool dat het gaat om een persoonlijke grens. Hij noemt de PVV een "extreemrechtse partij" die een bedreiging vormt voor de democratische orde en de rechtsstaat. De afgelopen jaren had Groot Wassink een grote rol in de zoektocht naar noodopvangplekken voor asielzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl