Kabels in een datacentrum
NOS Nieuws

Nederland helpt VS met verstoren Russische beïnvloedingscampagne

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD en de Nationale Politie hebben Amerika geholpen een Russische online beïnvloedingscampagne te verstoren die was gericht op het beïnvloeden van het Amerikaanse publieke debat. Dat gebeurde vanaf een Nederlandse server.

De Nederlandse inlichtingendiensten "achten het zeer waarschijnlijk" dat de Russische overheid betrokken is bij de ontwikkeling van de software die werd gebruikt in de campagne. Daarmee kunnen fictieve socialemediaprofielen worden gemaakt, zogenoemde trollen, die vervolgens worden gebruikt bij het verspreiden van nepnieuws en desinformatie.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie meldt dat twee domeinnamen in beslag zijn genomen en 968 sociale media-accounts zijn doorzocht. De operatie was een samenwerking met de FBI, US Cyber National Mission Force (CNMF) en het Canadian Centre for Cyber Security (CCCS).

Heimelijke beïnvloeding tegengaan

De AIVD en de militaire inlichtingendienst MIVD waarschuwen al langer voor het risico van misbruik van de Nederlandse infrastructuur voor cyberaanvallen door andere staten. Ze noemen het een belangrijke bevoegdheid en taak van de diensten om heimelijke beïnvloeding te onderkennen en tegen te gaan.

"Deze Russische beïnvloedingsoperatie past in het normbeeld waarbij Rusland voortdurend probeert westerse landen in een kwaad daglicht te stellen, onderlinge eenheid te ondermijnen en de publieke opinie te beïnvloeden. Hierbij wordt ingespeeld op maatschappelijke onzekerheden en pro-Russische en antiwesterse sentimenten", schrijven de ministers Uitermark (Binnenlandse Zaken) en Brekelmans (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer.

De Russische campagne zou gericht zijn op de Amerikaanse presidentsverkiezingen die dit najaar worden gehouden. Volgens de diensten zijn er geen aanwijzingen dat de Russen met de campagne ook hebben geprobeerd om het publieke debat in Nederland of andere Europese landen te beïnvloeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl