Een Boeing 757 van United
NOS Nieuws

Opnieuw verliest een Boeing een wiel, toestel veilig geland

Opnieuw heeft een Boeing van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United een wiel verloren tijdens het opstijgen. Het ging mis bij een vlucht van Los Angeles naar Denver. Kort na vertrek raakte het wiel los van het landingsgestel van de Boeing 757.

Het vliegtuig is niet nieuw, de 757 is een ouder toestel dat vanaf de jaren 80 werd gemaakt tot 2004. Ondanks het mankement kon de vlucht met 174 passagiers en 7 bemanningsleden aan boord enkele uren later veilig in Denver landen. Het wiel werd later teruggevonden in Los Angeles. Ook op de grond raakte niemand gewond.

Reeks incidenten

Het is de tweede keer dit jaar dat een Boeing van United Airlines een wiel verliest tijdens een vlucht. In maart verloor een Boeing-B777 er ook al eentje bij vertrek uit San Francisco. Het wiel kwam toen terecht op een geparkeerde auto, maar niemand raakte gewond.

Het loskomen van dat wiel werd vastgelegd op beeld:

Boeing verliest wiel kort na start

Boeing ligt al een tijd onder vuur vanwege dit soort technische mankementen en ergere incidenten. Begin dit jaar verloor een vliegtuig van Alaska Airlines tijdens een vlucht een deel van de romp. Wonderbaarlijk genoeg vielen daarbij geen slachtoffers.

Rampzaliger waren problemen met een nieuw veiligheidssysteem, die enkele jaren geleden de crash veroorzaakten van twee Boeing 737 Max-toestellen in Indonesië en Ethiopië. Daarbij kwamen in totaal 346 mensen om het leven.

Gisteren werd duidelijk dat Boeing een extra boete van 243 miljoen dollar moet betalen, omdat het de voorwaarden van een eerdere schikking van 2,5 miljard dollar over de ongelukken niet is nagekomen. Volgens de Amerikaanse justitie bewijzen de nieuwe incidenten dat Boeing niet voldoende extra veiligheidsmaatregelen heeft getroffen.

Ook United Airlines ligt al enkele maanden onder een vergrootglas vanwege dit soort incidenten. Begin dit jaar kampte de luchtvaartmaatschappij in korte tijd met het vallende wiel, enkele branden aan boord en onderdelen die niet naar behoren werkten. In maart kantelde een toestel kort na de landing.

Directeur Scott Kirby beloofde destijds beterschap in een brief aan reizigers. "Hoewel er geen verband bestaat tussen al deze incidenten, wil ik u laten weten dat ze onze aandacht hebben en onze oplettendheid verscherpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl