Hulpdiensten na de aanval op Kyiv
NOS NieuwsAangepast

VN-Veiligheidsraad bijeen na Russische raketaanval op kinderziekenhuis

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt dinsdag bijeen na de Russische raketaanval van maandag op Oekraïense steden. Dat gebeurt op verzoek van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ecuador, Slovenië en de Verenigde Staten.

Het dodental na de aanval is opgelopen tot 41. Rusland vuurde op klaarlichte dag 38 raketten af richting meerdere Oekraïense steden. Volgens de luchtmacht van Oekraïne zijn 30 raketten neergehaald, maar hebben verschillende raketten in totaal vijftig burgergebouwen beschadigd.

Kinderziekenhuis

In de hoofdstad Kyiv werden onder meer een kinderziekenhuis en een appartementencomplex geraakt. Hierbij kwamen 22 mensen om het leven. In eerste instantie kwam dat door de raketten, later vielen nog eens zeven doden door brokstukken van een neergehaalde raket.

Ook in het zuiden en oosten van het land vielen meerdere slachtoffers na aanvallen met raketten. Die kwamen onverwachts: luchtaanvallen op klaarlichte dag zijn een uitzondering. Doorgaans vinden die 's nachts plaats.

Dit zijn beelden van de ravage in het ziekenhuis:

Artsen en verplegers zoeken tussen puin van ziekenhuis naar overlevenden

"We zullen de laffe en verdorven aanval van Rusland op het ziekenhuis aan de kaak stellen", zegt de VN-ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk. De kans dat het bijeenkomen van de Veiligheidsraad leidt tot verandering is overigens nihil.

In de raad zitten vijftien landen, waarvan vijf permanente leden: de Verenigde Staten, China, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Die hebben vetorecht en kunnen voorstellen blokkeren.

Krachtig antwoord

De Oekraïense president Zelensky heeft gezegd met "een krachtig antwoord" aan Rusland te komen. Op een gemeenschappelijke persconferentie met de Poolse premier Tusk zei hij "wraak te zullen nemen tegen deze mensen".

Dinsdag begint in Washington de NAVO-top. Naast het 75-jarig bestaan van het militair bondgenootschap geldt de oorlog in Oekraïne als belangrijkste agendapunt.

Premier Dick Schoof reageerde vanavond ook op de Russische aanval:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl