Viktor Orban en Xi Jinping schudden elkaar de hand in Peking
NOS Nieuws

Orbán bezoekt Peking op zelfverklaarde 'vredesmissie', EU distantieert zich

De Hongaarse premier Orbán heeft een bezoek gebracht aan de Chinese president Xi Jinping. Het was in een week tijd de derde bestemming op Orbáns zelfverklaarde 'vredesmissie voor Oekraïne'. Vorige week bezocht hij president Zelensky in Kyiv en president Poetin in Moskou.

Over de inhoud van de gesprekken komt weinig concreets naar buiten. Volgens de Chinese staatstelevisie heeft president Xi in het gesprek wereldmachten ertoe opgeroepen "Rusland en Oekraïne te helpen om tot een dialoog te komen". Orbán noemde China "de enige partij die zich vanaf het begin verbonden heeft aan het bereiken van vrede".

Beelden van het bezoek van vanmorgen:

Orbán en Xi schudden elkaar de hand in Peking

Het bezoek van Orbán aan Moskou leidde vorige week tot felle reacties in Brussel. "Toegeven aan Poetin om een confrontatie uit de weg te gaan, zal hem niet stoppen", reageerde de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen op X. Ze zei ook dat alleen eenheid en vastberadenheid zullen leiden tot een blijvende, rechtvaardige vrede in Oekraïne. "De geruchten over een bezoek aan Moskou kunnen toch niet waar zijn?" vroeg de Poolse premier Tusk zich meteen af.

Vandaag benadrukken Europese leiders opnieuw dat de zelfverklaarde 'vredesmissie' van Orbán niet namens de EU is, maar dat hij op eigen houtje opereert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl