Onrust in Parijs
NOS Nieuws

Onrust in verschillende Franse steden na voorlopige verkiezingsuitslag

In verschillende Franse steden is het onrustig geweest na de voorlopige uitslag van de parlementsverkiezingen

In Parijs kwamen duizenden mensen bij elkaar op de Place de la République om de uitslag te vieren. Op het plein zwaaiden veel Fransen met vlaggen en werd er gezongen. Later op de avond kwam het tot aanvaringen met de politie.

Verschillende mensen staken een barricade in brand en raakten slaags met de politie. Om de menigte uit elkaar te drijven maakte de politie gebruik van traangas. Ook in Lille moest de politie in actie komen en werd er traangas ingezet.

Kort na de eerste exitpolls was het feest in Parijs. daarna sloeg de sfeer om:

Vuurwerk en traangas in Parijs na voorlopige verkiezingsuitslag

Volgens Franse media zijn in Rennes 25 mensen gearresteerd die slaags waren geraakt met de politie. In Nantes raakte en politieagent gewond door een molotovcocktail die naar hem werd gegooid. Demonstranten gooiden vuurwerk naar de ordetroepen, die ook hier reageerden met traangas.

Uit angst voor ongeregeldheden had de Franse minister van Binnenlandse Zaken Dermanin vooraf 30.000 extra agenten gemobiliseerd. 5.000 daarvan werden ingezet in Parijs.

Linkse alliantie grote winnaar

Volgens een exitpoll lijkt de linkse alliantie Nouveau Front Populaire de winnaar te worden van de tweede ronde. De centrum-rechtse partij van president Macron lijkt als tweede te eindigen in deze ronde. Daarna volgt Rassemblement National, de radicaal-rechtse partij van Marine le Pen.

De Franse premier Gabriel Attal heeft aangekondigd dat hij zijn ontslag indient bij president Macron. In een toespraak zei Attal wel op zijn post te blijven zolang dat nodig is, ook met het oog op de Olympische Spelen in Parijs die eind deze maand beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl