Kiezers brengen hun stem uit in Parijs
NOS NieuwsAangepast

Tussentijdse opkomst bij Franse verkiezingen hoogste in tientallen jaren

De opkomst bij de tweede en beslissende ronde van de Franse parlementsverkiezingen lijkt de hoogste te worden in decennia. Om 17.00 uur had bijna 60 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Dat is het hoogste percentage voor dat tijdstip sinds 1981.

Naar schatting mogen ruim 43 miljoen Fransen vandaag stemmen voor een nieuw parlement. De meeste stembureaus op het Franse vasteland sloten om 18.00 uur, maar in de grote steden kan tot 20.00 uur worden gestemd. Aansluitend volgt er een exitpoll.

De hoge opkomst was eerder op de dag al merkbaar. Om 12.00 uur had 26,63 procent van de Fransen gestemd. Twee jaar geleden was de opkomst op datzelfde tijdstip 18,99 procent.

Ook vorige week hoge opkomst

In de eerste ronde van de parlementsverkiezingen, vorige week, was de opkomst ook hoger dan gebruikelijk. Als mogelijke verklaring werd toen genoemd dat Frankrijk voor het eerst een radicaal-rechtse meerderheid in het parlement kan krijgen. Onder anderen topvoetballer Kylian Mbappé riep op te gaan stemmen om dat te voorkomen.

Toch was de radicaal-rechtse partij Rassemblement National (RN) in de eerste ronde de grote winnaar en gaat de partij van Le Pen ook aan kop in de peilingen voor deze tweede ronde.

Bij een stembureau in Nogent-sur-Marne staan kiezers in de rij

Een van de plaatsen waar gestemd kan worden is stembureau nr. 12 in Nogent-sur-Marne, aan de oostkant van Parijs. Het stembureau is gevestigd in een monumentale voormalige markthal. In Parijs zelf zijn er geen kandidaten van Rassemblement National in de tweede ronde, maar hier wel.

Virginie is met haar grote rolkoffer naar het stembureau gekomen. "Ik neem straks de trein naar de Middellandse Zee. Gelukkig kon ik nog net daarvoor stemmen, tegen Le Pen", zegt ze. Als Virginie de envelop in de transparante stembus heeft gestopt wenst de voorzitter van het stembureau haar nog een fijne vakantie. "Bonnes vacances!"

"Dit is een heel belangrijke dag", zegt een kiezer die bezweet en in hardloopkleding is komen stemmen. "Ik zie al 25 jaar de extremen groeien, maar wat ze nodig hebben is gezond verstand. De geschiedenis laat zien dat extreme partijen niet de oplossing zijn."

Op de Champs-Élysées in Parijs barricaderen winkeliers hun panden uit angst voor ongeregeldheden vanavond

De man moet niks hebben van radicaal-rechts, maar ook niet van het linkse blok, dat op veel plekken extreem-linkse kandidaten in de tweede ronde heeft. De partij van president Macron lijkt af te stevenen op een historische nederlaag, maar hij stemt er wel op. "Ook al heeft zijn partij de afgelopen jaren zijn beperkingen laten zien."

Een oudere mevrouw barst meteen in tranen uit bij de vraag waarom dit een belangrijke dag is. "We beslissen over de toekomst van Frankrijk, het is heel belangrijk om hier te stemmen. Het gaat over de toekomst van mijn kinderen en kleinkinderen. Ik ben bang voor de extremen."

De kandidaat van Rassemblement National, Isabelle Huguenin, bezoekt vandaag alle stembureaus in haar district, om te kijken of het goed verloopt. "Bij eerdere verkiezingen werd ik nog weleens op een vijandige manier bejegend, maar dat gaat steeds beter." Ze ziet het als acceptatie van haar partij.

In de meeste kiesdistricten zijn er twee kandidaten over, een van RN en een van een andere partij. Hier zijn er drie kandidaten. Huguenin hoopt dat dit haar kansen vergroot. De stemmen tegen haar partij raken zo versnipperd. "Wie de meeste stemmen krijgt wordt parlementslid, het wordt spannend vanavond."

In de Franse overzeese departementen is ook gestemd, zoals hier in Guadeloupe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl