De nieuwe premier Keir Starmer met zijn vrouw
NOS Nieuws

Alle stemmen in het VK geteld, laatste zetel gaat naar Liberalen

In het Verenigd Koninkrijk zijn nu alle stemmen voor de parlementsverkiezingen geteld. Het was nog wachten op een kiesdistrict in Schotland, daar werden de stemmen herteld. De Liberale Democraten wonnen die allerlaatste zetel, ten koste van de Schots-nationalistische partij SNP.

Labour, de partij van de nieuwe premier Keir Starmer, komt daarmee uit op 412 zetels. Het zetelaantal is een ruime verdubbeling ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2019.

De grote verliezer is de Conservatieve Partij. Die zou volgens de exitpolls 131 van de in totaal 650 zetels krijgen, maar komt uit op 121. Voor de Conservatieve Partij betekent dat een verlies van 244 ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2019.

De leider van de Conservatieven, oud-premier Rishi Sunak, is na de historische nederlaag afgetreden als leider van de partij en gaat niet als oppositieleider het parlement in. Hij neemt nog wel als oppositielid plaats in het nieuwe Lagerhuis.

Reform vijf zetels

De Liberale Democraten zijn de derde partij geworden met 72 zetels, gevolgd door de Schotse Nationale Partij (9 zetels) en Sinn Féin (7 zetels).

De anti-immigratiepartij Reform UK van Nigel Farage, die zelf na acht pogingen het Lagerhuis in komt, haalde vijf zetels. De partij werd qua stemmenpercentage (14 procent) weliswaar de derde van het land, maar vanwege het kiesdistrictenstelsel vertaalde zich dat niet in een evenredig aantal zetels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl