Nieuwe Britse premier Starmer bevestigt einde omstreden Rwanda-wet
Keir Starmer heeft in zijn eerste persconferentie als Britse premier bevestigd dat zijn regering een streep haalt door de omstreden Rwanda-wet.
Onder die wet moesten mensen die illegaal de oversteek maken naar het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld via het Kanaal, naar Rwanda worden overgebracht. Dat moest mensen afschrikken om in bootjes de oversteek van Het Kanaal te wagen.
"Het Rwanda-plan was dood en begraven voordat het begonnen was", zei Starmer vanaf Downing Street. "Het heeft nooit als een afschrikmiddel gewerkt. Ik ben niet bereid om door te gaan met trucjes die geen afschrikkende werking hebben."
Gisteren kwam de Britse krant The Telegraph al met het nieuws over het einde van de Rwanda-deal op basis van insiders van Starmers Labour-partij. Starmer had ook al voor de verkiezingen van donderdag gezegd dat hij het Rwanda-plan wilde schrappen als Labour zou winnen.
De Conservatieven leden bij de verkiezingen een historische nederlaag. Sunak trad na het verlies af. Kort daarna werd Starmer door koning Charles benoemd als zijn opvolger.
Meer uitdagingen
Voor de Conservatieve regering van Sunak was de Rwanda-wet van groot belang in de aanloop naar de verkiezingen. Met veel moeite was de wet door het parlement geloodst. Begin mei werden de eerste migranten opgepakt om overgebracht te worden naar het Afrikaanse land. De bedoeling was dat zij voor de zomer naar Afrika zouden vliegen.
De persconferentie van Starmer kwam na zijn eerste kabinetsvergadering. Hij noemde ook andere uitdagingen waar zijn regering voor staat: het stimuleren van de economie, het herstellen van problemen bij het gezondheidszorgsysteem NHS en het herstellen van het vertrouwen in de overheid.