Premier Sunak
NOS Nieuws

Brits parlement stemt over omstreden Rwanda-wet, premier is vastberaden

Het Britse parlement stemt vanavond over het omstreden plan om migranten per vliegtuig uit te zetten naar Rwanda. Als het aan de Britse premier Sunak ligt, vertrekken de eerste vluchten binnen drie maanden.

Het Lagerhuis debatteert opnieuw over de plannen, die al door eerdere belangrijke stemrondes kwamen. Ook nu is de verwachting dat de wet aangenomen zal worden.

De regering probeert al jaren om het plan voor de vluchten rond te krijgen, maar dat stuitte op verzet in het parlement. De wet heeft twee jaar vastgezeten tussen het Hogerhuis en het Lagerhuis, onder andere door juridische tegenslag. Zo werd een eerdere versie door de rechter tegengehouden, omdat Rwanda geen veilig land zou zijn.

Sunak hoopt dat al die problemen nu zijn weggenomen en wil na de vertragingen dat de wet vandaag eindelijk wordt aangenomen. "We gaan dit voor elkaar krijgen en we zullen blijven stemmen totdat het klaar is", zei de premier:

'Deze vluchten gaan naar Rwanda'

De wet is bedoeld om migranten af te schrikken die de oversteek over het Kanaal willen wagen, maar er is veel verzet tegen het omstreden plan. Twee jaar geleden werd nog een vliegtuig met asielzoekers dat op het punt stond naar Kigali te vertrekken op de landingsbaan tegengehouden door een Europese rechter.

Sunak hoopt dat het aannemen van de wet zijn Conservatieve Partij een impuls geeft bij de verkiezingen later dit jaar. De Conservatieven staan er nu namelijk niet goed voor in de peilingen.

Er is discussie over de focus van het Britse kabinet op illegale immigratie via het Kanaal. Ieder jaar komen ongeveer 40.000 mensen illegaal met bootjes aan in het Verenigd Koninkrijk. Daartegenover staan zo'n 1,2 miljoen legale immigranten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl