Een boom waaide tegen een woning in Stiens
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Eerste zomerstorm leidt tot problemen: kinderen te water, bomen omgewaaid

De eerste zomerstorm van dit jaar heeft op een aantal plaatsen voor hinder gezorgd. Vooral de windstoten tot 100 kilometer per uur leidden tot problemen. In Leiderdorp waaide een boom op een huis. Vlak bij Haarlem kwam een zeilbootje in de problemen. Op de dijk Enkhuizen-Lelystad gold een lagere maximumsnelheid.

Het KNMI gaf code geel af voor de kustprovincies en Flevoland. Rond 14.40 uur werd windkracht 9 gemeten bij Wijk aan Zee, oftewel stormkracht. Inmiddels is die weerswaarschuwing ingetrokken en neemt de wind overal af, meldt het meteorologisch instituut.

Problemen op het water

De eerste problemen door de storm ontstonden aan het begin van de middag in het westen van het land. Op het Spaarne vlak bij Haarlem raakten rond 12.30 uur vijf kinderen te water toen de zeilboot waarop zij zaten werd getroffen door een windvlaag. De brandweer kon de vijf snel ongedeerd uit het water halen. De zeilwedstrijd waaraan zij deelnamen, werd stilgelegd.

 • NOS Ooggetuige / Anne-Marie van Iersel
  Opwaaiend zand op het strand bij Westkapelle
 • NOS Ooggetuige / Fred Kooi
  Onrustige Westerschelde
 • NOS Ooggetuige / Anne-Marie van Iersel
  De harde wind trekt watersporters naar de zee bij Westkapelle
 • NOS Ooggetuige / Wim van de Bovenkamp
  De wind zorgt bij Harderwijk voor onstuimig water
 • NOS Ooggetuige / Nel Van Es
  Uitwaaien op de dijk in Den Helder
 • NOS Ooggetuige / Fred Kooi
  Stormige overtocht tussen Terschelling en Harlingen
 • ANP
  Bezoekers van de pier van Scheveningen trotseren de storm

In de Biesbosch raakte een groep van zeven kanoërs in de problemen door de harde wind. De brandweer wist ze allemaal aan land te brengen, maar dat kostte wel enige moeite. Een jongen van 17 was meer dan een uur zoek. Hij bleek door een voorbijvarende boot te zijn opgepikt en was ongedeerd, meldt Omroep Brabant.

'Niet de zee in'

In Leiderdorp waaide een boom op een woning. Ook hier raakte voor zover bekend niemand gewond. Later op de middag raakte een vrouw in het Overijsselse Olst wel gewond door een afgebroken boomtak. Zij moest door de brandweer worden bevrijd en is naar het ziekenhuis gebracht.

In Leiderdorp waaide een boom op een woning

Bezoekers van het Noorder- en Zuiderstrand in Den Haag konden beter niet de zee in gaan, aldus Omroep West. Vanwege de harde wind was het volgens de Veiligheidsregio Haaglanden zeer gevaarlijk om te baden of te zwemmen in het water. Normaal hijst de veiligheidsregio dan een rode vlag, maar door stevige windvlagen is dat niet mogelijk.

Ook in de regio Rijnmond moest de brandweer veel uitrukken voor omgewaaide bomen. In Dordrecht waaide een steiger om in een drukke winkelstraat. Niemand raakte gewond.

Op de dijk Enkhuizen-Lelystad gold vanmiddag een stormprotocol. Dat betekent dat er niet mag worden ingehaald en de maximumsnelheid is teruggebracht van 100 naar 70 kilometer per uur. Vrachtwagens en auto's met een aanhanger mochten de dijk niet op.

Aan het begin van de middag, voor het protocol inging, waaide op de dijk een aanhanger achter een auto om. De combinatie begon te draaien. Daarbij kwam de aanhanger al slingerend op de andere weghelft terecht, meldt Omroep Flevoland. Er zijn geen gewonden gevallen.

Bij Terwispel in Friesland raakte iemand gewond toen een aanhanger omwaaide en een aanrijding tussen twee auto's ontstond.

Het MadNes Festival op Ameland werd vanwege de harde wind stilgelegd en ontruimd, meldt Omrop Fryslân. De duizenden bezoekers moesten naar het dorp Nes of een nabijgelegen bungalowpark. Het festivalterrein is om 19.30 uur weer opengegaan.

Jaar na storm Poly

Op 5 juli 2023, vrijwel precies een jaar geleden, trok zomerstorm Poly over het land, waarbij een dode viel. Het KNMI kondigde toen code rood af, het openbare leven kwam een paar uur tot stilstand. In Wijk aan Zee windsnelheden tot 145 kilometer per uur gemeten. "Als je daar op de camping staat, heb je geen leuke tijd. Als je tent überhaupt nog staat", aldus weerman Peter Kuipers Munneke toen.

Advertentie via Ster.nl