Arseni Toerbin in een video op het Russische sociale medium VK
NOS Nieuws

Russische jongen (15) krijgt vijf jaar cel om anti-Poetinpamflet

Een Russische tiener is in Moskou veroordeeld tot vijf jaar celstraf vanwege deelname aan een terroristische organisatie. De 15-jarige Arseni Toerbin kwam in het vizier van de binnenlandse veiligheidsdienst FSB nadat hij huis-aan-huispamfletten had verspreid met kritiek op president Poetin.

Het is de eerste keer dat een minderjarige vanwege politieke motieven in Rusland een gevangenisstraf krijgt opgelegd. Sinds 2016 kunnen kinderen vanaf 14 jaar in Rusland voor terrorisme worden vervolgd.

Toerbin is afkomstig uit Livny, een stad van ruim 40.000 inwoners in de provincie Orjol, 350 kilometer ten zuiden van Moskou. Hij noemde zich op sociale media 'liberaal en democraat' en sprak tegen klasgenoten openlijk zijn steun voor de oppositie uit.

De tiener ging de straat op om te demonstreren voor de vrijlating van de inmiddels in een strafkamp overleden oppositieleider Aleksej Navalny. Ook bezocht hij dit voorjaar Navalny's graf in Moskou.

Vanwege zijn steun aan de oppositie, stapten klasgenoten naar het schoolbestuur, dat de tiener in het vizier bracht bij de FSB. Bij een huiszoeking werden anti-Poetinpamfletten gevonden die Toerbin op 14-jarige leeftijd had verspreid.

De FSB probeerde hem in verband te brengen met het Russische Legioen voor Vrijheid van Rusland, dat aan Oekraïense zijde tegen Rusland vecht.

In de rechtbank verklaarden meerdere getuigen, onder wie klasgenoten en onderwijzers, dat Toerbin kritiek had op de zittende macht en op de 'speciale militaire operatie', Ruslands oorlog in Oekraïne.

Volgens de in Rusland verboden mensenrechtenorganisatie Memorial is er geen enkel bewijs dat de jongen plannen had om zich bij het Legioen voor Vrijheid van Rusland aan te sluiten. Mogelijk had hij alleen informatie over het legioen opgezocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl