Grootschalige raket- en droneaanval door Hezbollah op Israël
Hezbollah heeft 200 raketten en 20 drones vanuit Libanon afgevuurd op Noord-Israël. Op tientallen plekken in het noorden van Israël klonk onophoudelijk het luchtalarm. De schade door de aanval lijkt vooralsnog beperkt.
De aanval is gericht op militaire bases, stelt Hezbollah. Het is een vergelding voor het doden van een hoge Hezbollah-commandant gisteren door Israël. In de nasleep van de raketaanval vandaag hebben Israël én Hezbollah aanvullende beschietingen uitgevoerd.
Al Jazeera meldt dat Israëlische militairen ernstig gewond zouden geraakt. Het leger zegt dat er twee mensen gewond zijn geraakt. De meeste projectielen zouden zijn neergehaald. Analisten noemen de grote aanval een escalatie, maar nog niet van een dusdanig kaliber dat er een grootschalige oorlog op het punt staat uit te breken. De aanname is dat daarvoor meer moet gebeuren.
Branden uitgebroken
In havenplaats Akko in Noord-Israël is een brand gemeld. Vermoedelijk is het pand getroffen door granaatscherven, mogelijk van een raket uit een luchtafweerinstallatie. Er zijn daar geen meldingen van gewonden, schrijft Times of Israël.
Op meerdere plekken in het noorden zijn natuurbranden gemeld, die zijn veroorzaakt door raketten of neerkomende brokstukken. Hezbollah zegt dat het zeven militaire bases heeft aangevallen.
Ook in het noorden nabij Ramot Naftali zijn grote rookpluimen te zien:
Het Israëlische leger bevestigt dat er 200 raketten en 20 drones waren ingezet, zoals Hezbollah beweert. Als vergelding voor het raketaanval heeft de Israëlische luchtmacht lanceerposities in Zuid-Libanon aangevallen.
De situatie vandaag kent veel overeenkomsten met de grote raketaanval van een maand geleden. Ook toen voerde Hezbollah een grootschalige aanval uit op militaire locaties in het noorden van Israël als vergeldingsactie voor de dood van een hooggeplaatste commandant.
De sjiitische militie in Libanon en het Israëlische leger voeren al maanden dagelijks aanvallen uit op elkaar. De laatste weken groeit de vrees dat de bij vlagen steeds zwaardere bombardementen leiden tot een grootschalige oorlog.
Ook bij eerdere grootschalige luchtaanvallen vanuit Libanon werden bijna alle projectielen neergehaald. Israël heeft zeer geavanceerde luchtafweersystemen, maar bij grote hoeveelheden raketten kunnen die overbelast raken.