Interim-directeur Edwin Reijntjes
NOS Voetbal

Vitesse-directeur positief over terugkrijgen licentie: 'Dit is enorm geschenk'

Interim-directeur Edwin Reijntjes denkt dat Vitesse een goede kans maakt om de betaald voetballicentie terug te krijgen, zodat de uit de eredivisie gedegradeerde club op 9 augustus 'gewoon' zijn eerste wedstrijd kan spelen in de eerste divisie.

"Het zijn solide stukken, ik denk dat we een goede kans maken", zegt Reijntjes over de documenten die Vitesse maandag heeft aangeleverd bij de beroepscommissie van de KNVB, die het besluit van de licentiecommissie moet terugdraaien. Vitesse had tot middernacht de tijd om dat te doen.

Bij die aangeleverde stukken zitten ook documenten waaruit blijkt dat zakenman Guus Franke een akkoord heeft bereikt met Coley Parry om de schuld van 17 miljoen euro van Vitesse bij de Amerikaanse investeerder op zich te nemen. Daardoor kan Franke de club overnemen - op persoonlijke titel en niet op naam van zijn bedrijf Axion Partners - en is Vitesse helemaal los van Perry.

Geschenk

"Dit is een enorm geschenk", zegt Reijntjes. "Zonder Franke hadden we een enorm moeilijk bericht uit moeten brengen naar iedereen dat het gewoon over was. Want ja, we kunnen niet kunnen bestaan zonder een grote investeerder."

Vitesse-directeur Reijntjes juicht nog niet te vroeg: 'Nog heel wat stappen zetten'

De opluchting is - voor even - groot. Niet alleen bij de dansende en schreeuwende supporters die het halen van de deadline rond middernacht vierden alsof Europees voetbal werd binnengehaald, maar ook bij Reijntjes zelf, terwijl het eerder op de dag nog helemaal fout dreigde te lopen.

"Maandagmiddag rond drie uur kregen we intern het bericht dat de deal tussen de Common Group van Coley Perry en Guus Franke was geklapt", blikt Reijntjes terug. "Daar schrokken we wel van. Dat was niet de verwachting. Wat gebeurt hier? Ja, toen moesten we even schakelen."

Om 15.20 uur werd er ook in de media melding van gemaakt dat er toch geen deal was tussen Perry en Franke. "Dat is bewust ergens gelekt", denkt Reijntjes. "Onderhandelingstactiek? Dat kan ik niet inschatten, ik zat niet bij de onderhandelingen. Maar als dat zo was en het resultaat is zoals het nu is, dan is dat een hele goeie strategie geweest."

Want het bleek uiteindelijk loos alarm. "Voordat we helder hadden wat de consequenties waren, bleek toch dat de deal niet was geklapt en alsnog tot stand zou gaan komen. Wat uiteindelijk pas 's avonds gebeurde."

Vertrouwen in nieuwe eigenaar

Reijntjes heeft alle vertrouwen in de beoogde nieuwe eigenaar Franke. Op de vraag of hij financieel daadkrachtig genoeg is, zegt de interim-directeur: "Dat is hij zeker, anders stap je niet in Vitesse. Wij waren natuurlijk al bezig en hijzelf ook. Waar komt je geld vandaan? Wie ben je? Dat liep allemaal al."

"Wij hebben natuurlijk niet een partij ingediend waarvan wij denken: hmm, gaat dat weer mislopen? Nee. Wij zijn er wel van overtuigd dat dit goed gaat komen."

Vitesse begon afgelopen zondag met trainen voor het nieuwe seizoen.

Eerste training Vitesse met de nieuwe (en oude) trainer John van den Brom

Dat de achterban feest viert, begrijpt Reijntjes. "Natuurlijk: de supporters leven al maanden in onzekerheid. Het is allemaal zo moeilijk. Het duurt allemaal zo lang. Elke keer moet ik zeggen: hou hoop. Gisteren lazen ze in de media dat de deal was geklapt. Ik begrijp wel dat ze uit hun dak gingen toen ze hoorden dat er wel een deal was en daarmee de voorwaarden weer aanwezig zijn om de licentie te redden."

Drie miljoen euro schuld

Maar Vitesse is er nog niet. Er staat nog drie miljoen euro aan schuld open, waarvan anderhalf miljoen aan de belastingdienst en anderhalf miljoen aan andere crediteuren. Daar moet Vitesse zelf nog een oplossing voor zien te vinden. Franke schijnt aan te hebben gegeven daar niet in bij te willen springen.

Bovendien: als de beroepscommissie de stukken afwijst, is het alsnog gedaan met de Arnhemse club. Reijntjes: "Het is nog niet helemaal geregeld, dat heb ik ook duidelijk aangegeven. We moeten nog heel wat stappen zetten."

Reijntjes hoopt dat er snel duidelijkheid komt. "Dat heeft de club hard nodig. Ik weet niet wanneer de zitting is, maar ik hoop snel. We willen weer met voetbal bezig zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl