Minister Weerwind en premier Rutte tijdens de herdenking in 2023
NOS NieuwsAangepast

Haagse delegatie in Amsterdam voor Keti Koti, Bosma grote afwezige

Op verschillende plekken in Nederland wordt vandaag stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij. De Nationale Herdenking Slavernijverleden is in het Oosterpark in Amsterdam. Het vieren van de 'verbroken ketenen' staat centraal op het Keti Koti Festival op het Museumplein.

Honderden mensen zijn op de nationale herdenking afgekomen. Tien leden van het demissionaire kabinet Rutte IV zijn vandaag aanwezig bij de herdenking in Amsterdam. Mark Rutte is er op zijn laatste werkdag om tijdens de plechtigheid een krans te leggen namens het kabinet. Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap houdt namens het kabinet een toespraak.

Verder zijn onder anderen de drie vicepremiers Jetten, Van Gennip en Schouten aanwezig en de ministers van Buitenlandse Zaken, Justitie, Defensie, Rechtsbescherming en de staatssecretaris van Koninkrijksrelaties.

Ook op andere plekken in het land worden herdenkingen gehouden, waarbij leden van het kabinet aanwezig zijn.

Opvallende afwezige is Kamervoorzitter Martin Bosma van de PVV. Bosma zou namens de Tweede Kamer een krans leggen, maar voorzitter Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) trok deze week na een gesprek met Bosma de uitnodiging aan hem in.

Bosma sprak in het verleden van "slavernijgedram", "anti-blank racisme", en "propaganda en indoctrinatie" ten aanzien van het slavernijverleden. Nooitmeer wilde dat Bosma reflectie zou tonen over zijn uitspraken en excuses zou maken, alvorens bij de herdenking aanwezig te zijn. Ook was het NiNsee bang voor demonstraties die de herdenking in het Oosterpark zouden kunnen verstoren.

Bosma is niet van plan zijn uitspraken terug te nemen. Hij deed deze als PVV-Kamerlid en niet als Kamervoorzitter, zegt hij. Een vervanger heeft hij niet aangewezen, zodat er nu niemand namens de Tweede Kamer een krans zal leggen.

Excuses koning

Vorig jaar was het 160 jaar geleden dat Nederland een wet aannam die de afschaffing van de slavernij regelde. Na een overgangsperiode van tien jaar kwam de slavernij in 1873 echt ten einde.

Vanwege deze mijlpaal werd het afgelopen jaar uitgeroepen tot Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Er werd op honderden evenementen en activiteiten stilgestaan bij het verleden en de doorwerking daarvan in het nu. In een historische toespraak bood koning Willem-Alexander vorig jaar zijn excuses aan voor het Nederlandse slavernijverleden. Ook vroeg hij om vergiffenis.

Bekijk hier de hele toespraak terug:

Kijk hier de hele toespraak met excuses van de koning terug

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl