1 op de 9 jongens gokt online: 'Verontrustend'
Ruim 1 op de 9 jongens gokt wel eens online, hoewel dat verboden is. Uit de ScholierenMonitor 2023 van het Trimbos Instituut blijken sportweddenschappen het populairst te zijn, maar ook casino's worden online bezocht.
"Deze cijfers zijn verontrustend", zegt onderzoeker Tony van Rooij van het Trimbos-instituut. "Elke online gokker onder de 18 die gokt voor geld is er een te veel."
De onderzoekers vroegen kinderen tussen de 10 en 16 jaar of ze het afgelopen jaar wel eens online gegokt hadden. Jongens zeiden veel vaker van wel dan meisjes: 11,4 procent van de jongens tegen 1,9 procent van de meisjes. Het is voor het eerst dat deze vraag werd gesteld.
Gokbedrijven zijn verplicht de leeftijd te checken, maar de jongeren weten dat te omzeilen door een account van iemand anders te gebruiken of illegale websites uit het buitenland te gebruiken.
Volgens de onderzoekers van het Trimbos Instituut zijn jongeren extra kwetsbaar voor het ontwikkelen van een verslaving. En als een verslaving eenmaal wordt ontwikkeld in de jeugd, is het nog moeilijker om ervan af te komen.
Vapen
Uit de ScholierenMonitor blijkt ook dat het aantal kinderen dat vapet flink is gestegen. In 2023 antwoordde 14,3 procent van de kinderen de afgelopen maand een vape te hebben gebruikt, 4 procent deed dat dagelijks.
Zelfs in de laatste klassen van de basisschool blijken al vapes te worden gebruikt: 8 procent van die kinderen heeft er wel eens eentje gehad.
Het Trimbos vroeg daarnaast ook naar ouderwets roken: 8,5 procent van de ondervraagden heeft de afgelopen maand tabak gerookt, 2,2 rookt dagelijks. Het instituut noemt het verontrustend dat het aantal scholieren dat rookt ondanks maatregelen sinds 2017 niet meer daalt.
Lachgas
Beter gaat het met het lachgasgebruik onder jongeren. Slechts 2 procent van de kinderen gebruikte dat in het voorgaande jaar, tegen 6,7 procent vier jaar geleden.
Het Trimbos denkt dat het verbod op verkoop en bezit van het roesgas geholpen heeft het gebruik terug te dringen. Ook zou mogelijk voorlichting over gezondheidsrisico's als verlamming afschrikwekkend hebben kunnen werken.