Gokken op mobiele telefoon
NOS NieuwsAangepast

Banken willen niet meekijken met gokgedrag: 'Politiek moet andere oplossing zoeken'

  • Nik Wouters

    redacteur Economie

  • Nik Wouters

    redacteur Economie

Nederlandse banken gaan het kabinet niet helpen om een goklimiet voor klanten in te stellen. Ze willen de privacy van klanten bewaken en willen niet meekijken met hun gokgedrag.

Minister Weerwind van Rechtsbescherming had de Tweede Kamer beloofd om banken te vragen meer te doen om gokproblemen te voorkomen. Een eerste gesprek tussen het ministerie en banken staat deze week gepland. Ook de Nationaal Rapporteur Verslavingen adviseert om banken om hulp te vragen.

Maar banken zien dat totaal niet zitten. "We zien de omvang van het aantal mensen met problematische gokschulden, maar we zijn verbaasd dat de oplossing van deze problemen bij de banken wordt neergelegd", zegt Ronit van der Schaaf, van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Privacy

In de politiek wordt gewerkt aan een wet waarin goklimieten worden ingesteld, maar het kan jaren duren voordat die is ingevoerd. De gedachte was dat banken sneller zouden kunnen helpen. Als een gokker te veel geld overmaakt van zijn rekening naar gokbedrijven, zouden banken moeten ingrijpen.

Banken moeten van de wet controleren of er geen geld van rekeningen wordt witgewassen of gebruikt wordt voor terrorismefinanciering, maar los daarvan mogen ze transacties niet monitoren. "Op dit moment kunnen we daar niet zomaar naar kijken en dat is maar goed ook", zegt Van der Schaaf. "Daar hechten wij en onze klanten aan."

Minister Weerwind verwees in een debat met de kamer naar Britse banken die het mogelijk maken voor klanten om betalingen aan gokbedrijven te blokkeren. In Nederland heeft Revolut die optie. Volgens Nederlandse banken is zo'n plan hier niet in de maak. Bovendien is er een landelijk register, Cruks, waar mensen zich voor een gokstop kunnen aanmelden.

Op de pof gokken

De banken zeggen dat er andere oplossingen zijn, zonder hun hulp, die makkelijker zijn om in te voeren. "We zien andere oplossingen, zoals het beperken van reclame en het aanpakken van het op de pof gokken met je creditcard. Die oplossingen zijn, sneller, effectiever en ook goedkoper", aldus Van der Schaaf.

In Groot-Brittannië is het niet toegestaan om met je creditcard te gokken, in Nederland mag dat wel.

"Het is de vraag of een beperking van het gebruik van creditcards effectief is tegen onmatig online gokken", zegt een woordvoerder van Weerwind. Gokkers kunnen geld van hun creditcard namelijk overmaken naar een betaalrekening, en dan vervolgens dat geld online vergokken.

Bovendien zijn er volgens het ministerie geen signalen dat creditcards 'overmatig' worden gebruikt. "Het ministerie geeft de voorkeur aan oplossingen die een grote groep spelers kunnen beschermen." Het ziet goklimieten via de bankrekening daarom als een effectievere route.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl