De Nederlandse hockeysters vieren de treffer van Xan de Waard

Hockeysters winnen laatste Pro League-duel met 1-0 van sterker Duitsland

De Nederlandse hockeysters hebben hun laatste Pro League-wedstrijd na een moeizame start met 1-0 gewonnen van Duitsland. Xan de Waard maakte het enige doelpunt met een fraaie uithaal.

De ploeg, die deze Pro League-campagne domineerde en slechts één duel verloor, toonde in Amsterdam vooral tekenen van vermoeidheid. Het oogde lusteloos tegen Duitsland, het team waartegen het exact een week geleden de eindzege in de internationale hockeycompetitie veiligstelde.

Zo makkelijk als de hockeysters het die zaterdag hadden (4-0 zege), ging het deze keer niet. Integendeel. Het was Duitsland dat voor rust enkele goede mogelijkheden kreeg om op voorsprong te komen. Oranje werd op de eigen helft gedrukt, maar overleefde meerdere Duitse aanvalsgolven.

Toch was het Oranje dat de overwinning pakte. Daarvoor mocht bondscoach Paul van Ass vooral De Waard bedanken, die met een fraai schot van afstand voor de 1-0 tekende.

Freeke Moes en Sanne Koolen met de beker

Hoewel de ploeg van bondscoach Van Ass zich na rust steeds beter toonde, werd het in de slotfase toch nog behoorlijk benauwd. Duitsland kreeg een strafcorner en leek de kans te hebben verspeeld, maar vroeg vervolgens een check van de videobeelden aan.

De reden was gevaarlijk spel van Pien Sanders, die haar stick tijdens het uitverdedigen bijna in de nek van een Duitse speelster legde. Opnieuw kreeg Duitsland een strafcorner en wederom vroeg Duitsland een herziening aan bij de videoscheidsrechter wegens een vermeende overtreding.

Deze keer ging de arbitrage er niet in mee. Na een minutenlange check was de zege binnen voor Nederland, dat zich nu kan gaan richten op de Olympische Spelen.