Anne Veenendaal
NOS Sport

Hockeybondscoach Van Ass maakt selectie bekend: Veenendaal keept in Parijs

Paul van Ass is er, twee maanden voor de start van de Olympische Spelen, al uit. Hij kiest onder de lat voor Amsterdam-keeper Anne Veenendaal en niet voor Josine Koning, die afgelopen weekend nog met haar club Den Bosch de landstitel veroverde.

Veenendaal en Koning zijn bij het Nederlands team al acht jaar in een felle concurrentiestrijd verwikkeld. De twee doelvrouwen ontlopen elkaar nauwelijks, maar op de belangrijkste momenten viel de keuze altijd op Koning.

Zo gaf bondscoach Alyson Annan bij de Spelen van Tokio in 2021 de voorkeur aan Koning. Interim-bondscoach Jamilon Mülders deed hetzelfde bij de WK-finale in 2022. Van Ass zelf verkoos Koning boven Veenendaal in de knock-out fase op het EK in 2023.

Voor het belangrijkste toernooi van 2024 kiest Van Ass nu voor jongste van de twee. Beiden zijn 28, maar Koning is vijf dagen ouder dan Veenendaal. Laatstgenoemde blonk de afgelopen weken uit bij Amsterdam in de play-offs. In de halve finale tegen SCHC stopte ze twee strafballen.

'52-48 voor Veenendaal'

"Het is altijd fifty-fifty geweest tussen Josine Koning en Anne Veenendaal. Anne heeft zich na het EK ongelofelijk extra ontwikkeld. Het is nu 52-48 voor haar", motiveert Van Ass zijn keuze. "Ook de statistieken die we hebben verzameld in de Hockey Pro League dit seizoen bevestigen dat."

Veenendaal is blij dat de keuze op haar is gevallen. "Na het EK ben ik mezelf in de spiegel aan gaan kijken en heb ik besloten dat ik er één jaar lang alles aan zou doen, op mijn manier, binnen mijn grenzen. Als het niet genoeg is, dan heb ik er alles aan gedaan. Het is gelukt en daar ben ik ontzettend blij mee."

De afgelopen maanden nam Van Ass afscheid van een aantal grote namen. Lidewij Welten, Eva Drummond (voorheen De Goede) en Margot van Geffen, samen goed voor 778 interlands en acht keer olympisch goud, werden door de bondscoach niet meer geselecteerd.

Jochems nieuwe naam

Toch zit er veel routine in de selectie van Parijs: vijftien van de zestien speelsters waren vorig jaar ook van de partij op het EK in Mönchengladbach. De enige nieuwe naam is Marleen Jochems. De 24-jarige middenveldster van Hurley is een van twee speelsters die afgelopen seizoen niet bij een traditionele topclub in het vrouwenhockey speelden. Luna Fokke van Kampong is de andere.

Felice Albers in actie bij het EK in 2023

Felice Albers zit, ondanks een blessure, wel bij de selectie. De voormalig wereldspeelster van het jaar raakte in de play-offs geblesseerd aan haar hamstring na een duw van Oranje-collega Yibbi Jansen. Het olympisch toernooi komt voor Albers niet in gevaar.

Geen Dicke

Voor SCHC-goaltjesdief Pien Dicke is geen plaats in de selectie. Dicke was op het afgelopen EK nog basisspeelster. Zij raakte in de tweede seizoenshelft geblesseerd en miste de play-offs. Voor Parijs zou ze op tijd fit zijn geweest, maar die kans krijgt ze niet.

Van Ass: "Pien Dicke doet het goed, maar heeft vier geweldige spitsen voor zich, dat kan gebeuren. Ik wil graag extra power op het middenveld. Pien is een echte cirkelspits, niet multi-inzetbaar. Vanwege de kleinere selecties in Parijs, heb ik gekozen voor Marleen Jochems. Zij is op meerdere posities inzetbaar."

Dicke is wel reserve, samen met Koning en Rosa Fernig (Den Bosch), De drie reizen wel mee naar Parijs, maar mogen alleen bij een blessure invallen, en pas in de volgende wedstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl