Demonstranten in Essen
NOS Nieuws

Grootschalig protest bij partijtop AfD in Essen

Duizenden mensen hebben vanochtend geprotesteerd tegen een partijtop van de Alternative für Deutschland (AfD) in Essen. Ze probeerden te voorkomen dat politici van de radicaal-rechtse partij het conferentiecentrum bereikten.

Een aantal AfD'ers werd door de politie van hun hotel naar de partijtop begeleid. Andere partijleden konden zelf zonder problemen bij het conferentiecentrum komen. Rond de stad hebben demonstranten geprobeerd wegen te blokkeren.

De AfD won flink bij de laatste Europese verkiezingen, ondanks een serie schandalen rond de partij. Zo gebruikte een partijprominent een nazileus en bagatelliseerde de Europese kandidaat Maximilian Krah de SS. Hij werd uit de fractie gezet. Ook lopen er onderzoeken naar AfD'ers die geld uit Rusland zouden aannemen.

Rave

De demonstranten zeggen dat er geen plaats is voor extreemrechts en fascisme in Duitsland. Gisteren werd voor aanvang van de top een anti-AfD-rave gehouden, die zonder problemen verliep. Ook de stad Essen probeerde van de partijtop af te komen, maar moest na een juridische strijd het verzet staken.

De organisatie riep op tot een vreedzaam protest. Toch raakten enkele gemaskerde mensen slaags met de politie. Die gebruikte knuppels en pepperspray. Het is onbekend hoeveel mensen er zijn aangehouden.

De partijtop kon uiteindelijk toch beginnen. De twee partijleiders, Alice Weidel en Tino Chrupalla, hopen vandaag herkozen te worden, in aanloop naar de Duitse parlementsverkiezingen volgend jaar. Morgen op de tweede dag van de partijtop, worden opnieuw duizenden demonstranten verwacht in Essen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl