AfD-lijsttrekker Maximilian Krah op campagne voor de Europese parlementsverkiezingen
NOS Nieuws

AfD gooit lijsttrekker Krah uit Europese partijfractie: 'De verkeerde weg'

De omstreden Duitse AfD-politicus Maximilian Krah zal geen deel uitmaken van de toekomstige AfD-delegatie in het Europees Parlement. Dit heeft hij zelf bekendgemaakt, nadat de nieuwgekozen Europarlementariërs van de AfD dit maandag met een stemming hadden besloten.

De AfD wil proberen om zonder haar Europese lijsttrekker toch weer aansluiting te vinden bij een familie van partijen in het Europese Parlement. Kort voor de verkiezingen had de groep waartoe ze tot dan behoorde, de ID-fractie, laten weten dat ze niet verder willen met de AfD. De AfD is na de CDU de grootste geworden bij de Europese verkiezingen in Duitsland, en krijgt flink meer zetels.

Volgens Krah stemden acht van de vijftien fractieleden voor zijn uitsluiting. Overigens behoudt hij wel zijn zetel in het parlement.

De NOS trof Krah vanochtend kort voor de partijbijeenkomst waar over zijn lot werd besloten. Correspondent Charlotte Waaijers vroeg hem naar zijn toekomst en die van de partij in Europa.

Krah noemde het de "verkeerde weg" als de partij zonder hem zou doorgaan:

Krah vlak voordat hij uit Europese partijfractie werd gegooid

Dat samenwerken met de AfD moeilijk ligt, heeft te maken met een stapel schandalen waarmee ze de afgelopen maanden te kampen had. Een medewerker van lijsttrekker Maximilian Krah zou gespioneerd hebben voor China en is opgepakt.

Bovendien wordt Krah net als de nummer twee op de lijst, Petr Bystron, verdacht van omkoping uit de pro-Russische hoek. Daar kwam nog bij dat Krah in een interview met een Italiaanse krant zei dat niet elke SS'er een oorlogsmisdadiger was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl