Georgië stunt met winst op Portugal en plaatsing achtste finales op EK

Bekijk de samenvatting van Georgië-Portugal

Georgië heeft dankzij een verrassende zege op Portugal (2-0) de achtste finales van het EK voetbal bereikt. Het bescheiden voetballand eindigt als derde in groep F en hoort bovendien bij de vier beste nummers drie.

De Georgiërs maken zich nu op voor een confrontatie met drievoudig Europees kampioen Spanje op zondag 30 juni om 21.00 uur.

De eindstand in groep F

Met de groepswinst in de tas verschenen de Portugezen met liefst acht nieuwe spelers aan de aftrap in Gelsenkirchen. Alleen aanvoerder Cristiano Ronaldo, doelman Diogo Costa en middenvelder João Palhinha behielden hun basisplaats ten opzichte van het tweede groepsduel met Turkije (3-0).

Portugal met B-elftal

Het B-elftal van de Portugezen bleek niet opgewassen tegen de strijdlust van de Georgiërs, die onder aanvoering van vedette Chvitsja Kvaratschelia een intense wedstrijd speelden.

De aanvaller van Napoli zette de EK-debutant al na twee minuten op voorsprong met een diagonaal schot. De Portugese verdediger António Silva leed ter hoogte van het middenveld knullig balverlies aan Georges Mikautadze, die Kvaratschelia vervolgens vrij voor de keeper zette.

Portugal ging in de tegenaanval en kreeg via Ronaldo (vrije trap en schot uit tweede lijn) en Francisco Conceição kansen, maar doelman Giorgi Mamardasjvili was alert.

Cristiano Ronaldo baalt dat hij wordt gewisseld in de wedstrijd tegen Georgië

Georgië kroop allerminst in zijn schulp en bleef onder de impulsen van Kvaratschelia gevaarlijk. Bij Portugal groeide ondertussen de onvrede. Ronaldo kreeg nog een gele kaart voor gemopper op arbiter Sandro Schärer, terwijl Pedro Neto geel zag voor een schwalbe.

De bestraffing van Neto was al de derde gele kaart voor Portugal op dit EK voor een schwalbe. De vorige twee gele kaarten kwamen op naam van Rafael Leão, die in Gelsenkirchen om die reden een schorsing uitzat.

Strafschop

In de tweede helft bleef Georgië fier overeind en maakte Mikautadze in de 57ste minuut vanaf de strafschopstip de 2-0.

De Portugees Antonio Silva speelde andermaal een negatieve rol door in de zestien een overtreding te maken op Loeka Lotsjosjvili, die gretig onderuit ging en dat met een penalty beloond zag worden.

Georges Mikautadze viert zijn 2-0 voor Georgië

Portugal bleef het proberen en bood Georgië met de drang naar voren alle ruimte voor counters. Uit een zo'n tegenstoot stuurde Kiteisjvili Giorgi Tsjakvetadze weg, die met een te gehaaste uithaal de kans op de 3-0 liet liggen. De net ingevallen Zoeriko Davitasjvili schoot nog in het zijnet.

Het uitblijven van de treffers kon de Georgische feestvreugde uiteraard niet bederven.