NOS Nieuws

Mensenrechtenactivisten verdwenen in Kenia, ambassadeurs bezorgd over geweld

In Kenia zijn tientallen mensenrechtenactivisten verdwenen na de hevige protesten van gisteren. Zeker 21 burgers zijn ontvoerd door agenten, zegt Amnesty International, dat samen met een groep andere mensenrechtenorganisaties namen van ontvoerde mensen noemt. De organisaties bekritiseren de harde aanpak van de Keniaanse overheid, omdat de protesten vreedzaam begonnen.

Politie en leger in Kenia grepen gisteren hard in en schoten met scherp. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen er zijn omgekomen. Amnesty International, dat observatieteams naar de demonstraties stuurde, meldt vijf doden en minstens zeventien mensen met schotwonden. Keniaanse media melden zeker acht doden.

Het parlement nam gisteren een wet aan over belastingverhogingen op levensmiddelen, zoals kookolie en brandstof. Vooral jonge Kenianen gingen daartegen al langere tijd de straat op en gisteren liep het volledig uit de hand. Het parlement werd bestormd, een deel ervan werd in brand gestoken en parlementsleden sloegen op de vlucht.

'Infiltratie door criminelen'

In een televisietoespraak gaf president Ruto gisteravond "georganiseerde criminelen" de schuld van de bestorming van het parlement. De protesten werden geïnfiltreerd, aldus Ruto. De demonstranten ontkennen dat. Er is ook alweer een nieuw protest aangekondigd: de demonstranten willen morgen de residentie van de president gaan bezetten.

Inmiddels hebben de bisschoppen van Kenia president Ruto gevraagd om het wetsvoorstel niet te ondertekenen, ook al is het nu door het parlement aangenomen.

Bezorgde ambassadeurs

Ook een groep westerse ambassadeurs in het Oost-Afrikaanse land maakt zich zorgen over het geweld, onder wie de Nederlandse ambassadeur Maarten Brouwer. "We zijn vooral geschokt door de taferelen die buiten het parlementsgebouw te zien waren", staat in een gezamenlijke verklaring.

"We betreuren het tragische verlies van mensenlevens en de verwondingen door onder andere geweerschoten", schrijven de ambassadeurs. Ze roepen op tot kalmte en vragen de autoriteiten om het recht op vreedzaam protest te handhaven. De verklaring is naar buiten gebracht door de Britse ambassadeur en behalve door Nederland ook ondertekend door onder meer Canada, de VS, België en Duitsland.

Kenia is een populaire bestemming voor vakantiegangers, bijvoorbeeld voor strandvakanties en safarireizen. Onder meer Duitsland en Nederland roepen reizigers op om voorzichtig te zijn en weg te blijven uit steden waar protesten zijn. "Blijf op een veilige plek", is het advies. Ook buiten de hoofdstad Nairobi kunnen mensen beter wegblijven bij overheidsgebouwen.

Beelden van het protest van gisteren:

Parlement Kenia bestormd, betogers onder vuur genomen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl