Rutte en zijn voorganger Jens Stoltenberg
NOS NieuwsAangepast

Rutte officieel benoemd tot secretaris-generaal van de NAVO

De NAVO-bondgenoten hebben Mark Rutte officieel benoemd als de volgende baas van de NAVO. De benoeming van Rutte was een formaliteit nadat zijn enige overgebleven rivaal voor de post, de Roemeense president Klaus Iohannis, vorige week aankondigde dat hij uit de race was gestapt.

De ambassadeurs van de NAVO-landen maken de keuze voor Rutte nu dus definitief. Voor de benoeming voor de NAVO-topfunctie bestaat geen formele procedure. Wel moeten alle 32 leden van het militair bondgenootschap een kandidaat goedkeuren.

Rutte wist al sinds zijn kandidaatstelling in het najaar veel steun te vergaren en was vanaf het begin al de favoriete kandidaat van de VS, de belangrijkste partner in de NAVO. Enkele landen waren op dat moment nog niet overtuigd van Rutte, zoals Turkije, Hongarije en Slowakije.

'Hoeksteen van onze veiligheid'

Scheidend NAVO-baas Stoltenberg wenst Rutte veel succes. "Ik verwelkom de keuze van de NAVO-bondgenoten voor Mark Rutte als mijn opvolger van harte", schrijft hij. "Mark is een echte transatlanticus, een sterke leider en een consensusbouwer. Ik weet dat ik de NAVO in goede handen achterlaat."

De Oekraïense president Zelensky feliciteert Rutte eveneens op X. "Principiële en sterke leider, die zijn daadkracht en visie de laatste jaren veelvuldig heeft laten blijken." Het Kremlin reageert onverschillig en verwacht dat Rutte "waarschijnlijk niets zal veranderen aan de algemene houding van het bondgenootschap".

De Duitse bondskanselier Scholz en de Britse premier Sunak wensen Rutte geluk met zijn nieuwe baan. "Jouw ervaring, jouw expertise op veiligheidsgebied en jouw diplomatieke vaardigheden zijn hier op de juiste plek", aldus Scholz.

Rutte noemt zijn benoeming een enorme eer. "Het bondgenootschap is en blijft de hoeksteen van onze gezamenlijke veiligheid. Het leiden hiervan is een verantwoordelijkheid die ik niet licht opvat."

Rutte voerde gisteren zijn laatste debat in de Tweede Kamer:

Het allerlaatste debat van Rutte: 'Dat was het'

Nederland krijgt met Rutte zijn vierde secretaris-generaal van de NAVO. Eerder zaten Dirk Stikker, Joseph Luns en Jaap de Hoop Scheffer al op die plek. De Hoop Scheffer was van 2004 tot 2009 secretaris-generaal.

Uitdagingen

De termijn voor een secretaris-generaal bij de NAVO is vier jaar, waarna een herbenoeming kan volgen. De termijn van Stoltenberg werd vier keer verlengd, maar niet altijd voor een periode van vier jaar. Hij zal tot 1 oktober in functie blijven. Daarna neemt Rutte het stokje over.

De grootste uitdagingen van de nieuwe secretaris-generaal worden de oorlog in Oekraïne, Poetins dreiging richting de NAVO, het op één lijn houden van alle 32 lidstaten en de mogelijke herverkiezing van Trump in de VS. De oud-president is zeer kritisch tegenover de landen die de NAVO-norm van 2 procent niet halen. Mede daarom dreigde hij meermaals uit de alliantie te stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl