Donald Trump op de bijeenkomst in Conway, South-Carolina
NOS NieuwsAangepast

Trump: val NAVO-landen maar aan als ze niet betalen

In de VS heeft presidentskandidaat Trump gezegd dat Rusland gerust NAVO-landen mag aanvallen als die niet genoeg geld uitgeven aan defensie. De voormalige president deed de opvallende uitspraken op een campagnebijeenkomst in Conway, in de staat South Carolina.

Het Witte Huis noemt de uitspraken van Trump "losgeslagen" en een gevaar voor de wereldwijde stabiliteit. NAVO-chef Stoltenberg noemt de suggestie van Trump ondermijnend voor het bondgenootschap. Hij benadrukt dat de NAVO altijd in actie komt als een lidstaat wordt aangevallen, een vastgelegde afspraak.

Trumps opmerking refereert aan de NAVO-richtlijn voor lidstaten om minimaal 2 procent van het bruto binnenlands product te besteden aan defensie. Vorig jaar voldeden zeven van de 31 lidstaten aan deze richtlijn. Ook tijdens zijn presidentschap (2017 - 2021) heeft Trump forse kritiek geuit op landen die niet aan de norm voldoen.

'Jullie moeten je rekeningen betalen'

In Conway keek Trump terug op zijn presidentschap. Hij zei dat "een president van een groot land" hem vroeg of de VS zou optreden als zijn land door de Russen zou worden aangevallen, terwijl het niet voldeed aan de NAVO-norm.

"Als jullie niet betalen? Als jullie je niet aan de regels houden?" vroeg Trump retorisch. "Nee, dan zou ik jullie niet beschermen. Ik zou ze [Rusland] juist aansporen om te doen wat ze maar willen. Jullie moeten gewoon jullie rekeningen betalen."

Bekijk hier het fragment uit de speech van Trump:

Trump: 'Als NAVO-landen niet betalen mogen ze worden aangevallen'

Een van de grondbeginselen van het bondgenootschap is dat een aanval op een van de leden geldt als een aanval op alle lidstaten. Als president klaagde Trump al vaak dat veel NAVO-landen aanzienlijk minder geld uitgeven dan die richtlijn. Mede daarom dreigde hij meermaals uit de alliantie te stappen. De VS geeft ongeveer 3,5 procent van zijn bbp uit aan defensie.

De richtlijn van 2 procent is bijna twintig jaar geleden afgesproken. In 2014 voldeed slechts drie van de lidstaten aan deze norm. De laatste jaren hebben meer NAVO-landen de defensiebudgetten verhoogd om eraan te voldoen. Met name sinds de Russische invasie in Oekraïne investeren Europese landen fors meer in hun legers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl