Gershkovich in de rechtbank van Rusland
NOS NieuwsAangepast

Russische rechtszaak tegen Amerikaanse journalist Gershkovich begonnen

In Rusland is de rechtszaak tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich begonnen. Gershkovich zit al ruim een jaar vast op verdenking van spionage voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Die officiële aanklacht tegen de Amerikaan werd twee weken geleden bekendgemaakt.

Gershkovich werd in maart vorig jaar opgepakt, toen hij in Jekaterinenburg een reportage maakte voor The Wall Street Journal, zijn Amerikaanse werkgever. Sindsdien zit hij vast in Rusland in afwachting van zijn proces.

Op beelden uit de rechtbank is te zien dat de journalist de rechtbank van Jekaterinenburg binnenkomt, zo'n 1800 kilometer ten oosten van Moskou. Nadat hij is vastgezet in een glazen cel staat hij minutenlang met zijn armen over elkaar voor de camera's, met naast hem een Russische bewaker. Zijn hoofd is kaalgeschoren. Vervolgens ging de zaak achter gesloten deuren verder.

Gershkovich werd in een glazen cel geplaatst:

Kaalgeschoren Gershkovich in glazen cel bij rechtszaak

De journalist en The Wall Street Journal hebben altijd gezegd dat hij enkel journalistiek werk heeft verricht in Rusland. Voor de aanklacht van spionage is tot nu toe ook nooit bewijs naar buiten gebracht. De Amerikaanse regering zei eerder dit jaar dat de journalist "ten onrechte in de cel zit" en is al lange tijd bezig om hem vrij te krijgen.

In eerdere uitspraken heeft president Poetin de suggestie gewekt dat Gershkovich vrij zou kunnen komen door een gevangenenruil. De Russische huurmoordenaar Krasikov, die in Duitsland tot levenslang is veroordeeld voor de moord op een Tsjetsjeense dissident, zou dan vrij moeten komen. Het is onduidelijk of die deal ook echt in de maak is.

'Geen crimineel'

De Nederlandse journalist Pjotr Sauer is geschrokken van de beelden van Gershkovich. Hij kent hem van zijn tijd bij The Moscow Times, waar ze allebei hebben gewerkt en ook goede vrienden zijn geworden. Via brieven houdt Gershkovich hem op de hoogte van van zijn Russische gevangenschap. Daarin omschrijft hij hoe hij zich voelt en hoe zwaar de winters in de gevangenis zijn.

Het is voor Sauer dan ook moeilijk om de beelden van Gershkovich te bekijken, vertelt hij. "Ze proberen hem als crimineel weg te zetten. Maar hij is helemaal geen crimineel en dat maakt het allemaal heel moeilijk en frustrerend", vertelt hij in een interview met podcast De Dag.

Toch ziet hij ook een glimlach als Gershkovich in de glazen cel van de rechtbank staat. "Daaraan kon je zien dat hij mentaal nog niet helemaal gebroken is. Dat geeft mij ook veel moed, omdat ik weet dat hij nog sterk is."

Meer journalisten vast

Vandaag maakte Rusland ook bekend dat de hechtenis van twee journalisten is verlengd. Het gaat om Sergej Karelin van persbureau AP en de Duitse zender Deutsche Welle en om Konstantin Gabov, die voor persbureau Reuters en de Russische zenders Moskva 24 en MIR werkte. Ze zitten sinds april vast en worden door Rusland beschuldigd van "extremisme".

Konstantin Gabov eerder in de rechtbank in Moskou

Ook worden ze door de autoriteiten in verband gebracht met een YouTubekanaal van de vorig jaar in een strafkolonie gestorven oppositieleider Aleksej Navalny. Rusland had zijn organisatie een paar jaar geleden al bestempeld als "extremistische organisatie".

Een andere journalist, Sergej Mingazov, werd onlangs in Rusland onder huisarrest geplaatst. Mingazov, die voor Forbes Rusland werkt, wordt ervan beschuldigd dat hij kritiek heeft geuit op de aanval van het Russische leger op de Oekraïense stad Boetsja.

Rusland bestempelt personen en organisaties waarvan het denkt dat zij vanuit het buitenland worden gefinancierd en dat ze politieke activiteiten ontplooien tegen de Russische machthebbers als buitenlandse agenten. In de praktijk wordt de maatregel gebruikt om oppositie de mond te snoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl