Assange nadat hij uit het vliegtuig is gestapt in Canberra
NOS NieuwsAangepast

Vliegtuig met Assange geland in Canberra, persconferentie later vanmiddag

Julian Assange is terug in zijn geboorteland Australië. Een vliegtuig met daarin de WikiLeaks-oprichter is rond de middag (Nederlandse tijd) geland op het vliegveld van hoofdstad Canberra. Assange werd opgewacht door zijn vrouw Stella en zijn vader, die hij allebei omhelsde.

Assange was eerder vandaag officieel een vrij man nadat hij op het eiland Saipan in de Grote Oceaan een deal met de Amerikaanse justitie had gesloten. Daarna vloog hij door naar Australië. Assange geeft naar verwachting rond 13.15 uur Nederlandse tijd een persconferentie.

'Opkomen voor Australische burgers'

Kort nadat het vliegtuig van Assange in Canberra was geland, sprak de Australische premier Albanese de pers toe. Hij zei te erkennen dat mensen verschillende opvattingen hebben over wat Assange heeft gedaan.

Maar volgens hem was zijn rol als premier "om krachtig te zeggen" dat de gevangenschap van Assange in een Londense gevangenis geen enkel doel diende, "ongeacht de opvattingen die mensen hebben".

"Het is mijn taak om op te komen voor de Australische burgers. Wat we doen is dingen voor elkaar krijgen. Mijn regering is strategisch en geduldig geweest en daarmee hebben we dit resultaat bereikt."

Vrij na schuldbekentenis

De 52-jarige Australiër bekende schuld in een van de achttien aanklachten die in de VS tegen hem lopen: samenzwering om geheime Amerikaanse nationale defensiedocumenten te verkrijgen en openbaar te maken. Hij krijgt daarvoor een straf van 62 maanden, precies de tijd die hij al vast heeft gezeten in een gevangenis in Londen. Daardoor is hij nu per direct vrij.

Een dag eerder was Assange al op borgtocht vrijgelaten uit de Belmarsh-gevangenis in Groot-Brittannië en verliet hij per vliegtuig het land. De rechtbank waar de deal werd bekrachtigd ligt op het kleine eiland Saipan, dat onderdeel van de eilandengroep de Noordelijke Marianen is. Dat is een Amerikaans gebiedsdeel dat op ongeveer vijf uur vliegen van Australië ligt.

Ambassadeur

Assange stapte rond middernacht Nederlandse tijd de rechtbank in, vergezeld door de Australische ambassadeur in de VS en oud-premier Kevin Rudd. In de rechtbank vertelde hij dat hij eergisteren op vliegveld Stansted in Londen "uitgebreid" de deal had gelezen en had ondertekend.

Ongeveer drie uur later was de deal rond. "Ik veroordeel je voor een periode die je al in de cel hebt gezeten", zei de rechter. "Het lijkt erop dat deze zaak met mij in Saipan eindigt", stelde ze. "Je verlaat deze rechtszaal als een vrij man."

Assange verlaat op het Amerikaanse eiland Saipan in de Stille Oceaan de rechtbank als vrij man:

WikiLeaks-oprichter Assange verlaat rechtbank als vrij man

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl