Kim Jong-un
NOS Nieuws

Noord-Korea lanceert ballistische raket, Zuid-Korea noemt lancering 'mislukt'

Noord-Korea heeft vannacht opnieuw een ballistische korteafstandsraket gelanceerd. Het Zuid-Koreaanse leger meldt aan het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dat de raket ongeveer 250 kilometer vloog.

Het Zuid-Koreaanse leger spreekt van een "mislukte lancering", maar gaf geen verdere details. Het gaat volgens een anonieme militaire bron die Yonhap sprak om een hypersonische raket, maar dat wordt niet officieel bevestigd. De raket werd rond 05.30 uur lokale tijd gelanceerd vanuit een gebied in of rond Pyongyang. De Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn nog bezig met een uitvoerige analyse.

Vliegdekschip

Ook het Japanse ministerie van Defensie maakt melding van de lancering. De lancering volgde enkele dagen nadat Noord-Korea protesteerde tegen de recente regionale inzet van een Amerikaans vliegdekschip voor een trilaterale militaire oefening met Zuid-Korea en Japan.

De Noord-Koreaanse viceminister van Defensie, Kim Kang Il, noemde de inzet van het Amerikaanse vliegdekschip begin deze week "roekeloos" en "gevaarlijk". Noord-Korea noemde eerdere grote oefeningen van de VS en Zuid-Korea "invasieoefeningen" en reageerde daarop met rakettests.

Eerste lancering sinds eind mei

De vermoedelijke lancering van Noord-Korea is de eerste sinds een oefening op 30 mei waarbij meerdere raketten werden afgevuurd. Sinds 2022 heeft het land het aantal wapentests flink opgevoerd.

Volgens het communistische land is dat nodig vanwege "een toenemende militaire dreiging" van Amerika. Volgens experts wil Noord-Korea de tests gebruiken om het wapenarsenaal uit te breiden om uiteindelijk onderhandelingen met de VS te bewerkstelligen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl