Noord-Koreaanse militairen opnieuw kort grens over, Zuid-Korea lost waarschuwingsschoten
Zuid-Korea heeft opnieuw waarschuwingsschoten gelost omdat Noord-Koreaanse militairen de militaire demarcatielijn naar Zuid-Korea overstaken. Dat meldden Zuid-Koreaanse media op basis van informatie van het leger.
De Noord-Koreaanse militairen waren aan het werk in de gedemilitariseerde zone (DMZ) die de twee Korea's scheidt. Nadat Zuid-Korea de waarschuwingsschoten had afgevuurd, keerden ze weer terug naar het noorden. De Noord-Koreaanse soldaten overschreden gisteren rond 11.00 uur lokale tijd de militaire demarcatielijn. Het leger maakte dat vandaag bekend.
Volgens een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse leger zou de grensoverschrijding niet expres zijn geweest. Bij eerdere keren werd dat ook zo uitgelegd. Er zouden geen aanwijzingen zijn geweest dat de militairen van plan waren het buurland binnen te dringen: "Ze droegen werkkleding en gezien het feit dat ze naar het noorden terugkeerden na de waarschuwingsschoten, denken we dat het een simpele overtreding was", zei de woordvoerder.
De Zuid-Koreaanse krant Chosun meldt dat het de vierde keer deze maand is dat Noord-Koreanen de militaire demarcatielijn overgestoken zijn. Twee keer op de 9de en daarna nog eens op de 18de en nu dus de 20ste juni.
Het communistische buurland heeft de werkzaamheden bij de grens de laatste tijd opgevoerd. Het is daar bezig met het installeren van anti-tankbarrières en het plaatsen van landmijnen. Volgens Chosun zijn bij die werkzaamheden tientallen Noord-Koreaanse soldaten gewond geraakt of omgekomen door landmijnexplosies.
Hoewel er voornamelijk van uit wordt gegaan dat de grensoverschrijdingen niet bedoeld zijn als provocatie, zijn er ook anderen die het tegendeel beweren. Het wordt zelfs een voorbode van nog meer toekomstige provocaties genoemd, schrijft Chosun.
Ballonnen
De afgelopen tijd zijn de spanningen tussen beide landen opgelopen. Eind vorige maand testte Noord-Korea een serie raketten die kernkoppen kunnen dragen. Niet lang daarna werden er over en weer honderden ballonnen de grens over gestuurd.
Vanuit Noord-Korea waren de ballonnen gevuld met afval, peuken en uitwerpselen. Zuid-Korea vult de ballonnen met USB-sticks met K-pop, pamfletten en geld. Ook zijn er door Zuid-Korea speakers aan de grens gezet die propaganda verspreiden. De 26 miljoen Noord-Koreanen hebben geen enkele toegang tot buitenlandse nieuwsbronnen of andere informatie.
Bedreiging veiligheid
De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft deze week met de Russische president Poetin een overeenkomst getekend waarin onder meer staat dat de twee landen elkaar helpen als een van de landen te maken krijgt met agressie tegen een van hen.
De president van Zuid-Korea veroordeelde de overeenkomst tussen de twee landen. Een woordvoerder van de president noemde het een bedreiging voor de veiligheid van het Zuiden en een schending van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.