Een laboratoriummedewerker met een reageerbuis
NOS Nieuws

Finland gaat als eerste land mensen vaccineren tegen vogelgriep

Finland wil volgende week beginnen met het inenten van mensen tegen vogelgriep. Het vaccin wordt aangeboden aan mensen die veel in aanraking komen met dieren, heeft het Finse gezondheidsinstituut THL bekendgemaakt. Volgens de fabrikant van het vaccin is Finland het eerste land dat mensen gaat inenten tegen het virus.

Vogelgriep heeft de afgelopen jaren massale sterfte veroorzaakt onder pluimvee. Ook treft het virus inmiddels zoogdieren en ook mensen, bijvoorbeeld in de Amerikaanse staat Texas.

In Finland is geen vogelgriep bij mensen vastgesteld. Het land gaat het H5N8-vogelgriepvaccin preventief geven aan mensen die risico lopen. Dat zijn bijvoorbeeld dierenartsen, mensen die werken met pluimvee, werknemers op kinderboerderijen en laboratoriummedewerkers die vogelgriepmonsters verwerken.

Het land heeft voor 10.000 mensen vaccins ingekocht, bestaande uit twee doses. Het Finse gezondheidsinstituut hoopt dat de twee inentingen gegeven kunnen worden voor de start van het herfstgriepseizoen.

Ook in Nederland vaccins

De vaccins voor Finland zijn onderdeel van een aankoop door de Europese Unie bij de Australische fabrikant CSL Seqirus. In totaal zijn er maximaal 40 miljoen doses voor vijftien EU-landen aangekocht.

Ook Nederland doet mee aan deze EU-deal. Demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra maakte eind vorige maand via X bekend dat er "een beperkte voorraad" vaccins in Nederland wordt aangelegd. "Voor nu niet nodig, maar ik vind het belangrijk om overal goed op voorbereid te zijn."

Virus evolueert

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sloeg in april alarm over vogelgriep. De organisatie vreest dat het virus ook voor mensen een bedreiging gaat vormen. "De grote zorg is dat het virus evolueert en het vermogen ontwikkelt om mensen te besmetten", zei WHO-onderzoeker Jeremy Farrar. "En dan uiteindelijk in staat is van mens op mens over te gaan."

Vogelgriep ontstond in de jaren 90 op een ganzenbedrijf in China. Daarna sprong het over op wilde vogels, die het naar het Midden-Oosten, Afrika en Europa brachten. De afgelopen jaren verspreidt het virus zich steeds sneller. Bij pluimveebedrijven in Nederland zijn de laatste jaren bijna 7 miljoen dieren geruimd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl