Een afzetting door de politie
NOS NieuwsAangepast

Vijftien politiemensen en vier burgers gedood bij aanslagen Dagestan

Het dodental van de grootschalige aanval van gisteravond in de Russische deelrepubliek Dagestan is verder gestegen naar negentien. Volgens de Russische autoriteiten zijn vijftien politieagenten en vier burgers gedood, onder wie een orthodoxe priester. Daarnaast zijn vijf aanvallers gedood, meldt de Russische Onderzoeksraad.

Gewapende mannen openden volgens de autoriteiten vrijwel tegelijkertijd het vuur op twee Russisch-orthodoxe kerken, een synagoge en een politiepost in de hoofdstad Machatsjkala en in de stad Derbent, aan de Kaspische Zee. Het was gisteren pinksteren in de orthodoxe kerk.

Bij de aanval werd ook brand gesticht in een kerk en synagoge, beide zijn goeddeels uitgebrand. Het was tot laat in de avond onrustig; in zowel Machatsjkala als Derbent werd een klopjacht gehouden op de daders. Tot diep in de nacht werden schoten gehoord.

Ooggetuigen zagen hoe mannen het vuur openden in Machatsjkala:

Ooggetuigen filmen hoe schutters het vuur openen in Dagestan

Gouverneur Melikov van Dagestan sprak in een videoboodschap op Telegram van een tragische dag voor Dagestan en het hele land. Hij zei dat het motief en de identiteit van de aanslagplegers bekend zijn, maar gaf verder geen details. Melikov noemde de acties "een poging om de regio te destabiliseren".

De autoriteiten spreken van terrorisme en er zijn drie dagen van rouw afgekondigd in de regio. Sinds de Gaza-oorlog zijn er spanningen met de Joodse minderheid in het overwegend islamitische Dagestan. De republiek grenst aan Tsjetsjenië en kampt aanhoudend met veiligheidsproblemen door de aanwezigheid van extremistische groepen en militanten.

Een onderzoeksjournalist van The New York Times heeft een video gedeeld van een vermeende dader in Derbent. De verdachte filmt de brandende synagoge terwijl hij koranverzen roept.

De regio Dagestan in Rusland

Afgelopen oktober werd de internationale luchthaven van Dagestan bestormd door pro-Palestijnse betogers die op zoek waren naar passagiers uit Israël.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl