In een park in Sevastopol worden bloemen neergelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers
NOS Nieuws

Explosies op Krim, burgerslachtoffers gemeld bij raketaanval

In de door Rusland bezette havenstad Sevastopol op de Krim zijn vanmiddag zware explosies gemeld. Volgens het lokale bestuur zijn vijf mensen gedood en ruim honderd mensen gewondgeraakt. Het Kremlin beschuldigt Oekraïne van een raketaanval.

Er is geen onafhankelijke informatie over de situatie in Sevastopol. Internationale media schrijven erover op basis van berichten in Russische staatsmedia. Op Russische nieuwssites worden foto's gedeeld van gewonde strandgangers, maar de authenticiteit hiervan is niet vastgesteld.

Dode gemeld in Charkiv

Oekraïne heeft niet gereageerd op de aantijging. Wel meldt het land een nieuw Russisch bombardement op de noordwestelijke stad Charkiv. Daarbij kwam volgens de gouverneur een persoon om het leven. Afgelopen nacht werden volgens de lokale autoriteiten drie mensen gedood en raakten tientallen burgers gewond. Volgens de laatste informatie zit de halve stad zonder stroom door de Russische aanvallen.

In Sevastopol, waar de Russische marine een grote basis heeft, zou een raketaanval zijn uitgevoerd. Het Russische ministerie van Defensie zegt dat er vijf raketten van Amerikaanse makelij zijn afgevuurd. Vier daarvan werden volgens de verklaring neergehaald. De vijfde zou door luchtafweer zijn geraakt, uit koers zijn geraakt en vervolgens zijn geëxplodeerd in de buurt van een strand.

'Drie kinderen dood'

De door Rusland aangestelde gouverneur stelt dat zeker drie kinderen zijn omgekomen bij de raketaanval. Er wordt gesproken van minstens 124 gewonden. Meerdere kinderen en volwassen zouden ernstig gewond zijn geraakt. Deze informatie valt niet te controleren.

Het Kremlin houdt Kyiv en Washington verantwoordelijk voor de explosies. Er wordt beweerd dat er Atacms-raketten zijn gebruikt. Dat zijn de langeafstandsraketten die Oekraïne van de VS heeft gekregen.

De Russen zeggen dat er clustermunitie in de raket zat. Het is onduidelijk of dat klopt, maar het is bekend dat Washington het Oekraïense leger ook heeft voorzien van deze omstreden vorm van munitie. Ook Rusland zet clustermunitie in bij aanvallen tegen Oekraïne.

In deze afbeeldingen zie je hoe clustermunitie werkt en waarom het een gevaar is voor burgers:

De Krim, die door Rusland illegaal is geannexeerd, wordt vrijwel dagelijks getroffen door Oekraïense drones of raketten. De VS staat zijn bondgenoot toe om Atacms-raketten af te vuren op Russische bases op de Krim en io andere bezette gebieden van Oekraïne. Op Russische grondgebied staat president Biden het "beperkt" toe, hebben betrokken anonieme functionarissen gezegd.

De Amerikaanse regering heeft niet bekendgemaakt welke voorwaarden ze stelt aan het gebruik van Amerikaanse langeafstandswapens door Oekraïne. Kyiv beschikt sinds dit jaar over Atacms-raketten met een bereik van zo'n 300 kilometer.

'Maximaal bereik 100 kilometer'

Volgens The Washington Post mag Oekraïne maximaal tot zo'n 100 kilometer in Rusland doelwitten bestoken met Amerikaanse langeafstandsraketten. Deze toezegging is voldoende geweest om het Russische offensief bij Charkiv voorlopig af te slaan.

Oekraïne werd in staat gesteld de toevoer van Russisch materieel en militairen, net over de grens, te frustreren met raketten. Maar Oekraïne lobbyt om nog dieper in Rusland te mogen schieten met Amerikaanse projectielen.

Officieren zeggen tegen persbureau AP dat ze bijvoorbeeld graag Russische militaire vliegvelden willen vernietigen. Vanaf deze locaties, veel verder dan 100 kilometer over de grens, stijgen Russische straaljagers op die Oekraïense steden bestoken. Rusland neemt systematisch Oekraïense energievoorzieningen onder vuur. Sinds maart is de capaciteit om energie op te wekken naar schatting gehalveerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl