Het Zuid-Koreaanse leger lanceert Atacms-raketten, 2022
NOS NieuwsAangepast

Oekraïne gebruikt stiekem al raketten van VS met bereik van 300 km

Oekraïne heeft op het slagveld langeafstandsraketten gebruikt die in het geheim door de VS zijn geleverd. Deze raketten hebben een bereik van ongeveer 300 kilometer. Tot nu toe had Washington volgehouden dat het Oekraïne alleen projectielen met een bereik van zo'n 150 kilometer had gegeven.

De zogeheten Atacms-raketten zijn begin deze maand geleverd aan Oekraïne, zegt een Pentagon-woordvoerder tegen CNN. President Biden had hier achter de schermen groen licht voor gegeven. Op verzoek van Oekraïne is deze informatie pas openbaar gemaakt nu de raketten zijn ingezet.

Onder meer een Russische luchtmachtbasis op de bezette Krim is beschoten met de nieuwe raketten, heeft persbureau AP vernomen van een Amerikaanse functionaris. Het Russische ministerie van Defensie zei vorige week dat er drie Atacms-raketten waren neergehaald boven de Zwarte Zee.

Meer op komst

Het is onduidelijk hoeveel stuks Washington heeft geleverd. In het pas goedgekeurde steunpakket van tientallen miljarden dollars voor Oekraïne zitten naar verwachting meer van deze raketten. President Zelensky bedankte de VS maandag op X voor de langeafstandsraketten die Kyiv gaat krijgen.

Oekraïne lobbyt al maanden bij zijn belangrijkste bondgenoot voor Atacms-raketten met hun ruime bereik. Tot nu toe hield de VS de boot af uit vrees voor escalatie als Oekraïne doelwitten diep in Rusland zouden raken. In oktober kreeg Zelensky daarom te horen dat hij Atacms-raketten kreeg met de helft van het maximale bereik.

Maar de vrees voor escalatie blijkt niet de enige afweging te zijn geweest voor de VS. Washington wilde ook voorkomen dat het zelf te weinig van de langeafstandsraketten in voorraad had. Daarom hebben de strijdkrachten bij Lockheed Martin, dat er jaarlijks 500 produceert, meer Atacms-raketten besteld.

Inmiddels wordt de Amerikaanse voorraad op orde geacht en daarom kunnen de raketten aan Oekraïne worden geleverd. Wat daarbij de doorslag gaf, is dat Rusland volgens de VS ballistische raketten van Noord-Korea heeft ingezet in Oekraïne.

Deze raketten hebben volgens Washington een bereik van ruim 880 kilometer. Zeker 24 burgers zijn gedood bij Russische aanvallen met Noord-Koreaanse raketten, zei de Oekraïense geheime dienst SBU in februari. Brokstukken van deze ballistische raketten zijn bijvoorbeeld aangetroffen in Charkiv.

Meerdere voordelen

Met de komst van de nieuwe Atacms-raketten beschikt Oekraïne ook over meer geavanceerde raketinstallaties. De systemen zijn gemonteerd op vrachtwagens. De raketten kunnen een snelheid van mach 3 bereiken, driemaal de snelheid van het geluid. Daarmee zijn ze veel sneller dan de Britse en Franse kruisraketten die Oekraïne heeft.

Een ander verschil is dat die projectielen, door de Britten Storm Shadow genaamd en door de Fransen Scalp, per vliegtuig moeten worden gelanceerd. Omdat Oekraïne zuinig moet zijn met straaljagers, zijn de Atacms-raketten zeer welkom aan het front.

Nog geen Taurus-raketten

Een Storm Shadow heeft een bereik van ongeveer 250 kilometer. Ook op dat vlak is de komst van de nieuwe langeafstandsraketten een klein voordeel. Maar de Atacms-raketten komen juist weer veel minder ver dan de Duitse Taurus-raketten met een bereik van zo'n 500 kilometer.

Oekraïne wil deze raketten heel graag hebben, maar vooralsnog geeft Berlijn daar geen groen licht voor. Wel heeft minister van Buitenlandse Zaken Baerbock haar regering openlijk opgeroepen om deze optie "intensief te overwegen." Oekraïne verliest al maanden terrein in de oorlog tegen Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl