Robert Fico
NOS Nieuws

Regering Slowakije: steun aan Oekraïne door vorig kabinet was landverraad

De regering van Slowakije gaat onderzoek doen naar het vorige kabinet en de minister van Defensie, Jaroslav Nad. De vorige regering schonk straaljagers en een luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne. Daardoor werden burgers in Slowakije in gevaar gebracht, meent de huidige regering.

"Ik ben ervan overtuigd dat Nad Slowakije heeft verraden", zegt de huidige staatssecretaris van Defensie Ìgor Melicher. "Het ministerie van Defensie dient daarom een strafrechtelijke klacht in op verdenking van sabotage, landverraad en machtsmisbruik."

Nad zei eerder dat hij nooit iets verkeerds heeft gedaan en dat hij dezelfde beslissing zo opnieuw zou nemen.

De voormalige Oekraïense minister van Defensie Oleksiy Reznikov vertelde Reuters dat Nad tijdens zijn ambtsperiode "proactief en professioneel" was. "Hij heeft er altijd voor gezorgd dat Slowaken veilig waren thuis."

Verrechtst

Vorig jaar won Robert Fico van de SMER-partij de verkiezingen in het land. Hij voert een andere koers dan de vorige, pro-westerse regering: bij zijn aantreden kondigde hij al aan de militaire steun aan buurland Oekraïne te stoppen. Dat gebeurt deels: wapens waarvoor betaald wordt gaan nog wel die kant op.

Onder Fico wordt de rechtsstaat in het land steeds verder uitgehold. Vorige maand nam het parlement een wet aan die de mediavrijheid flink kan beperken. De publieke omroep van Slowakije gaat op de schop, omdat die volgens premier Fico vijandig is en het land ondermijnt.

De Slowaakse premier werd afgelopen mei neergeschoten. Hij geeft hij de oppositie de schuld van de moordaanslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl