Oekraïne revancheert zich met knappe comeback tegen Slowakije, liesblessure Hancko

Bekijk de samenvatting van Oekraïne - Slowakije

Oekraïne heeft zich gerevancheerd na de ontluisterende nederlaag tegen Roemenië in het eerste EK-duel. De ploeg van bondscoach Serhij Rebrov versloeg vrijdagmiddag Slowakije in een regenachtig en grijs Düsseldorf met 2-1.

Het was invaller Roman Jaremtsjoek die Oekraïne terugbracht na een achterstand. Daardoor houdt het land nog zicht op de achtste finales. Morgen komen groepsgenoten België en Roemenië tegen elkaar in actie.

Voorafgaand aan het duel viel in de spelerstunnel het contrast tussen beide elftallen duidelijk op de gezichten af te lezen. De Slowaken allemaal met een grijns van oor tot oor en de Oekraïners met gespannen blikken. Slowakije won het eerste duel verrassend met 1-0 van België. Oekraïne daarentegen leed een dramatische nederlaag tegen Roemenië: 3-0.

Stand groep E

De bondscoach van Oekraïne Rebrov trad dan ook aan met een flink gewijzigde basisopstelling. Aanvoerder Taras Stepanenko, Joechym Konoplja en Viktor Tsyhankov namen plaats op de bank.

Maar de opvallendste afwezige was Andrij Loenin. De doelman van Real Madrid keepte dit seizoen nog de halve finale van de Champions League, maar ging in de eerste wedstrijd van het EK twee keer opzichtig in de fout.

Zijn vervanger, Anatolij Troebin, reageerde in de eerste minuten scherp op Slowaakse kansen van de frivole buitenspelers Lukás Haraslín en Ivan Schranz.

Gedeeld topscorer

Maar na een kwartier was het dan toch raak voor het Slowaakse duo. Haraslín gaf voor met een soort volleyvoorzet, waarna Schranz vrij kon binnenkoppen. De aanvaller van Slavia Praag herhaalde zo zijn kunstje. Hij scoorde ook al tegen de Belgen en mag zich gedeeld topscorer van het toernooi noemen, samen met Duitser Jamal Musiala.

Schranz zet Slowakije op voorsprong tegen Oekraïne

In het restant van de eerste helft richtte Oekraïne zich op en zocht veelvuldig de aanval. Maar Andrij Jarmolenko, bezig aan zijn vierde EK, en ook Artem Dovbyk en Mychajlo Moedryk stuitten elke keer op de Slowaakse doelman. Telkens ontsnapte Slowakije.

Maar in de tweede helft scoorde Oekraïne wel. Linksback Oleksandr Zintsjenko zette laag voor en Mykola Sjaparenko plaatste de bal fijn in de linkerhoek. Een hard gelag voor de Slowaken: even later viel sterkhouder en Feyenoorder Dávid Hancko uit met een liesblessure.

David Hancko ligt op de grond

En Oekraïne zette door. Een kwartier voor tijd schoot Moedryk op de paal. Daar had meer ingezeten, zeker omdat de pass van de ingevallen Roman Jaremtsjoek net te hard was. Daarna liet Jaremtsjoek zich wel van zijn goede kant zien. De aanvaller van Valencia controleerde een diepe bal zeer verfijnd, en tikte 'm zachtjes langs de keeper: 2-1.

Het doelpunt zorgde voor ontlading van vreugde. Tijdens de viering werd duidelijk dat er tijdens dit EK een flinke druk op de schouders van de Oekraïense spelers rust. Natuurlijk, voetbal is maar bijzaak in tijden van oorlog met Rusland, maar de voetballers weten als geen ander dat een mooi voetbalresultaat op het EK troost kan bieden.

Oekraïne treft volgende week woensdag België in de laatste wedstrijd van de groepsfase. Slowakije speelt die dag tegen Roemenië.