Foto ter illustratie
NOS Nieuws

Twee Franse tienerjongens aangeklaagd om verkrachting Joods meisje (12)

Twee Franse tienerjongens zijn in Parijs aangeklaagd voor het verkrachten van een 12-jarig meisje en het gebruiken van religieus gemotiveerd geweld. Dat melden Franse autoriteiten.

De aanval zou zaterdag hebben plaatsgevonden in een voorstad van Parijs, Courbevoie. Het meisje deed daarna aangifte, waarna de politie drie jongens arresteerde.

Het Openbaar Ministerie heeft niets bekend gemaakt over de identiteit van het slachtoffer. De voorzitter van de Consistoire Central, de unie van Joodse gemeenschappen in Frankrijk, schrijft op X dat het om een Joods meisje gaat.

Het regionale parket meldt dat het twee jongens van 12 en 13 jaar oud verdenkt van meerdere misdrijven. Zij zijn aangeklaagd op verdenking van groepsverkrachting, religieus gemotiveerd geweld, doodsbedreigingen, afpersing en het doorsturen van seksuele beelden. De twee worden vastgehouden in afwachting van verder onderzoek.

De derde jongen die is gearresteerd wordt door het Franse Openbare Ministerie genoemd als getuige van de verkrachting, maar wordt daar niet voor vervolgd. Wel is hij aangeklaagd wegens antisemitische leuzen en geweld. De jongen is inmiddels weer op vrije voeten.

Schok door Frankrijk

In Frankrijk wordt geschokt gereageerd. De Franse president Macron zegt dat Franse scholen bedreigd worden door "plaag van antisemitisme". Ook vroeg hij aan de Franse minister van Onderwijs om op scholen gesprekken te organiseren over racisme en antisemitisme. "Om ervoor te zorgen dat haatdragende uitlatingen met ernstige gevolgen onze scholen niet binnendringen", aldus een woordvoerder.

De opperrabbijn van Frankrijk, Haïm Korsia, vindt het nieuws afschuwelijk. Op X schrijft hij dat de daders zware straffen moeten krijgen. "Niemand mag worden vrijgesteld in het licht van deze ongekende golf van antisemitisme."

Sinds de oorlog in Gaza is het aantal meldingen van antisemitische incidenten volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken explosief toegenomen. Volgens cijfers van CRIF, een Joodse belangenorganisatie, zijn er in 2023 bijna 1700 incidenten gemeld, tegenover 436 in 2022. Van die incidenten vond 13 procent plaats op school.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl