NOS Nieuws

Klimaatactivisten spuiten verf op Stonehenge

De wereldberoemde steencirkel Stonehenge is door klimaatactivisten ondergespoten met iets dat lijkt op een oranje poeder. De Britse actiegroep Just Stop Oil heeft daarvan beelden op X geplaatst.

Daarop is te zien hoe twee mensen met grote spuitbussen naar het monument in het Engelse graafschap Wiltshire rennen en het onderspuiten met het oranje spul. Ook is te zien dat iemand hen tegen probeert te houden. Na ongeveer een halve minuut stoppen ze met spuiten. Het oranje goedje is terechtgekomen op een paar van de grote stenen.

Bekijk hier de beelden van de actie die 'Just Oil' op X heeft gezet:

Stonehenge beklad door klimaatactivisten

Een woordvoerder van English Heritage, die veel historische monumenten en ook Stonehenge beheert in het land, zei tegen de BBC het voorval zeer verontrustend te vinden.

De politie meldt dat er twee mensen zijn aangehouden. De Britse premier Sunak heeft de actie veroordeeld. Hij zegt tegen de Britse omroep BBC dat het een "schandelijke daad van vandalisme" is. Stonehenge blijft wel open voor publiek.

Tomatensoep op Van Gogh

De actiegroep Just Stop Oil wil dat de regering stopt met het verlenen van vergunningen voor nieuwe olie- en gasprojecten in het Verenigd Koninkrijk.

De afgelopen jaren kwam de groep geregeld in het nieuws met hun acties. Zo gooide een klimaatactivist tomatensoep op een schilderij van Vincent van Gogh. Ook lijmde iemand zijn hoofd vast op een doek van Johannes Vermeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl