Guadiola aandachtig toeschouwer bij de Celtics
NOS Sport

Celtics-coach Mazzulla kreeg bij NBA-titel hulp van Manchester City-coach Guardiola

Coach Joe Mazzulla kwam in zijn dankwoord na het binnenhalen van de NBA-titel met zijn Boston Celtics met een opvallende naam op de proppen. Hij bekende zich onder andere te hebben laten inspireren door Pep Guardiola, de manager van voetbalclub Manchester City.

De Celtics stelden eerder deze week hun achttiende titel - een NBA-record - veilig door met 106-88 te winnen van Dallas Mavericks, dat daardoor in de finalereeks op een onoverbrugbare 4-1 achterstand werd gezet. Guardiola was aanwezig geweest bij het eerste duel. Boston boekte toen op eigen veld de eerste overwinning.

"Dallas heeft een van de slimste defensies", vertelde Mazzulla. "We moesten creatief zijn om die verdediging te slechten. Pep heeft mij geholpen bij het maken van een aanvalsplan en hoe de jongens het beste konden lopen."

Niemand kan jou beter begrijpen dan de mensen die in dezelfde positie zitten.

Joe Mazzulla

De Celtics boekten prompt twee nieuwe zeges, kregen daarna een forse nederlaag te slikken, maar maakten het karwei maandag in Boston af.

Op bezoek in Manchester

Mazzulla kijkt niet alleen zo veel mogelijk wedstrijden van Manchester City, maar is ook bij de kampioen van Engeland op bezoek geweest en sprak destijds met spelers.

Celtics-coach Joe Mazzulla in gesprek met sterspeler Jayson Tatum

Hij liet zich al eerder ontvallen veel te hebben aan de kennis en ervaringen van andere coaches, ook uit andere sporten. "Niemand kan jou beter begrijpen dan de mensen die in dezelfde positie zitten. Ze weten wat je doormaakt, wat de uitdagingen en de kansen zijn, kennen de situatie waarin je verkeert."

Coaches in Boston

Mazzulla heeft daarom ook contact met de coaches van andere topploegen in Boston: Alex Cora van de honkballers van de Red Sox, Jim Montgomery van de ijshockeyers van de Bruins en American football-coach Jerod Mayo van New England Patriots.

"Jerod en ik waren al close toen we nog assistent waren: hoe zou je de dingen doen als jij het voor het zeggen had, wat heb je geleerd van de hoofdcoaches voor wie je hebt gewerkt. En nu we in deze positie zitten, helpen we elkaar met onze ervaringen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl