Foto's van na het ongeluk in Breda dit weekend
NOS Nieuws

Tientallen gemeenten en organisaties willen actie tegen opgevoerde fatbikes

Ongeveer vijftig gemeenten en meerdere organisaties roepen de Tweede Kamer vandaag via een petitie op om meer te doen tegen opgevoerde fatbikes. Ze wijzen erop dat fatbikes voor onveilige situaties zorgen in het verkeer.

Het is niet voor het eerst dat de overheid wordt gevraagd maatregelen te nemen om het aantal ongelukken, vaak veroorzaakt door jonge bestuurders, terug te dringen. Zo pleitte VeiligheidNL, een kenniscentrum voor letselpreventie, voor een verbod op de opgevoerde elektrische fiets voor kinderen onder de 16 jaar.

Minimumleeftijd

In de petitie verenigen de vijftig grote en kleine gemeenten verspreid over heel Nederland, de Fietsersbond, de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, VeiligheidNL en Artsen Voor Veilig Fietsen zich. Ze wijzen erop dat het aantal opgevoerde fatbikes snel toeneemt en landelijke maatregelen tot nu toe uitblijven.

"Uit recente cijfers van VeiligheidNL blijkt dat het in meer dan de helft van de slachtoffers van ongelukken met fatbikes gaat om kinderen tussen de 10 en 14 jaar en dat een kwart met hersenletsel op de spoedeisende hulp belandt. Deze cijfers maken duidelijk dat er snel maatregelen moeten komen om kinderen en alle medeweggebruikers te beschermen", klinkt het.

Een fatbike

Demissionair minister Harbers presenteerde eind maart een plan om het opvoeren van elektrische fietsen, waaronder fatbikes tegen te gaan. De ondertekenaars noemen dat "een goede eerste stap", maar vinden dat nog niet genoeg. Er moeten ook geen opgevoerde fatbikes meer verkocht worden, schrijven ze. Ook moet een minimumleeftijd worden onderzocht, "omdat jonge kinderen de gevaren van met 40 tot 50 kilometer per uur over straat rijden nog niet kunnen inschatten."

8 en 13 jaar

Ten slotte wijst de groep ondertekenaars erop dat financiële gevolgen voor ouders groot zijn, omdat ze kunnen opdraaien voor de ziekenhuiskosten en een schadevergoeding als hun kinderen iemand aanrijden.

Afgelopen weekend raakten twee jonge meisjes op een fatbike gewond bij een aanrijding met een auto op een drukke kruising in het zuiden van Breda. De meisjes waren 8 en 13 jaar oud. De automobilist is verhoord, maar niet opgepakt omdat hij geen verdachte is in de zaak, meldde Omroep Brabant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl